Austrijski ustavni sud poništio predsjedničke izbore zbog prijevare

norbert hofer

Austrijski ustavni sud presudio je da se nedavni predsjednički izbori moraju ponoviti. U drugom krugu izbora, koji se održao 22. svibnja ove godine, kandidat Slobodarske stranke Norbert Hofer izgubio je za dlaku. Unatoč tome što je pred sam kraj prebrojavanja glasova vodio, presudili su dopisni glasovi.

Hofer, koji je kandidat Slobodarske stranke, izgubio je na nevjerovatno tijesnim izborima za samo 31.000 glasova, dok je pobjednikom postao kandidat Zelenih, Alexander Van der Bellen.

Nakon prebrojavanja glasova Hofer je vodio sa 51,8% naprema 48,2% Van der Bellena, no izbori još nisu bili gotovi, čekalo se prebrojavanje dopisnih glasova, uglavnom austrijske dijaspore. Konačni rezultati donijeli su neočekivani prevrat, Van der Bellen je pobijedio sa 50,3% glasova, u odnosu na Hoferovih 49,7%.

Međutim, austrijski ustavni sud odlučio je da izbori trebaju biti ponovljeni zbog brojnih nepravilnosti, uglavnom vezanih upravo za dopisne glasove.

Rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora održanog 22. svibnja 2016. godine će biti poništeni. Drugi krug morat će se ponoviti diljem Austrije“, kazao je Gerhard Holzinger, predsjednik Ustavnog suda.

Nepravilnosti su prijavljene u većini od 117 glasačkih okruga, uključujući prebrojavanje glasačkih listića prije dolaska izborne komisije na glasačko mjesto. Druge prijavljene nepravilnosti odnose se na način prebrojavanja glasova, glasanje maloljetnika bez glasačkog prava i slično. Ukupno 25.000 glasačkih listića naknadno je proglašeno nevažećima radi tih nepravilnosti.

Ponovljeni drugi krug izbora očekuje se u rujnu ili listopadu ove godine.

Izvor: RT