Austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache izjavio je uoči europskih izbora kako će se njegova stranka boriti protiv „zamjene” autohtonih Europljana. Pojam „zamjene“ preuzet je iz knjige Le Grand Remplacement, francuskog autora Renauda Camusa iz 2012. godine.

Strache, vođa Slobodarske (FPÖ), izjavio je u prošle nedjelje u intervjuu za list Krone da će njegova stranka „dosljedno slijediti put za našu austrijsku domovinu, borbu protiv zamjene stanovništva, kao što ljudi od nas očekuju“.

Novinar koji ga je intervenirao pokušao je istaknuti da je izraz „zamjena stanovništva“ povezan s „desnim ekstremistima“, ali Strache je odgovorio da je to „izraz stvarnosti“.

Ne želimo postati manjina u našoj zemlji. To je legitimno i pošteno i duboko demokratsko,“ rekao je Strache.

Tijekom intervjua, Strache je optužio ljevičarske političare i novinare za „prljave kampanje“ prije izbora za Europski parlament u svibnju.

Prema posljednjem istraživanju bečkog Instituta za demografiju, iz 2017. godine, muslimani trenutno čine 8 posto stanovništva Austrije. Brojka se udvostručila od prethodnog austrijskog popisa 2001. godine.

Međutim, prema Demografskom institutu, realniji sve veće prisutnosti muslimana bit će između 14 do 20 posto do 2051. godine, ovisno o razini imigracije.

Katolici čine najveći dio stanovništva Austrije, sa 64 posto, a Austrijanci bez ikakve vjerske pripadnosti čine najbrže rastuću populaciju u posljednjem istraživanju, sa 17 posto.

Prošlog tjedna, ogranak mladeži FPÖ-a bilo je metom kritika zbog anti-islamskog letka pod nazivom „Tradicija pobjeđuje imigraciju,“ a marksisti su opisali letak kao vizualno sličan „nacističkoj propagandi.“

Po već provjerenom običaju, svako suprotstavljanje masovnoj imigraciji, getoizaciji, gušenju europske kulture i tradicije, etiketira se odavno poznatim „zlim“ pojmovima. Pritom mnogi gaje više straha prema takvom etiketiranju, nego prema vlastitom nestanku. No, sve je više onih koji ne mare previše za etikete, jer postaju svjesni realnosti.