Svaku riječ američkih političara treba uzeti s rezervom, poručio je Bashar Assad, nakon što je izjrazio sumnju u istinitost priče o smrti vođe ISIL-a, Abu Bakr al-Baghdadija, usporedivši ga s jednako sumnjivim završetkom svjetski poznatog Osame bin Ladena.

Baghdadijeva navodna smrt, koja je medijski razglašena na sva zvona, ostavila je više neodgovorenih pitanja nego odgovora. Usprkos američkim navodima da su o pripremi akcije lova na Bagdadija znali Damask i Moskva, oboje tvrde suprotno. Assad dodaje da sirijska vlast uopće ne kontaktira s Amerikancima, te da nisu imali nikakvog saznanja o američkim postopcima i planovima.

Materijalni dokazi o Baghdadijevoj smrti nisu podastrijeti javnosti, a kao u slučaju Bin Ladena, i ovdje su Amerikanci izjavili da je Baghdadi sahranjen unutar 24 sata, prema islamskim običajima. No, pita se Assad, a pitamo se i mi, zašto isti scenarij nije primjenjen i kod Saddama Husseina ili Moammara Gaddafija, u čijim slučajevima postoje zorni prikazi i snimke njihovih mrtvih tijela?

[do_widget id=text-53]

Zašto nisu prikazani posmrtni ostaci Baghdadija? Radi li se o istom scenariju kao kod Bin Ladena? Kad već pronalaze izgovore zašto ne žele prikazati tijelo, prisjetimo se kako je Saddam Hussein uhvaćen i kako je cijela operacija prikazana od A do Ž.

Ubojstva Saddamovih sinova također su dokumentirana i  objavljena, dok Amerikanci skrivaju sve moguće informacije o smrti Bin Ladena i Baghdadija, i za to postoji razlog. Ovo su američki trikovi. Zato im ne smijemo vjerovati ništa bez čvrstih dokaza. Američki političari su zapravo krivi dok im se ne dokaže nevinost, a ne obratno.

Assad smatra da navodna smrt vođe ISIL-a, ako se ona doista dogodila, te možebitno uništenje spomenute terorističke skupine, neće riješiti ništa. Korijen problema je vehabijska ideologija stara preko dva stoljeća, koja neće samo tako nestati. Radikalna islamistička misao i Baghdadi su samo američko oruđe, a ono se vrlo lako može ponovno upotrijebiti negdje drugdje.

Mislim da je sve glede ove operacije bio trik. Baghdadi će ponovno uskrsnuti pod drugim imenom, drugom osobom, a ISIL će nastaviti djelovati pod drugim imenom, s istim ciljem. Tvorci scenarija su pak uvijek isti – Amerikanci.