Bahami neometano odbijaju prihvatiti imigrante

Izvor: Tribune242

Najnovije presretanje i odbijanje imigranata dogodilo se prošlog tjedna kada je patrolni avion Kraljevskih obrambenih snaga Bahama uočio brod s imigrantima oko 5 milja zapadno od otoka.

Oko 112 Haićana naišlo je na prepreku na moru u blizini Exume, navode vlasti Bahama. Odvedeni su u privremeni pritvor u New Providence, a potom poslani natrag na Haiti.

Portal Nassau Guardian, izvijestio je kako je u prvih šest mjeseci ove godine, vlada uhitila najmanje 2200 ilegalnih imigranata prilikom pokušaja dolaska te ih je odmah deportirala natrag u njihove matične zemlje.

Prema dosupnim podacima, 1685 njih, odnosno 76 posto, bili su Haićani, među kojima su bili 1123 muškarca, 384 žene i 140 djece.

Od tog broja, 760 ih je zaustavljeno u brodovima dok su pokušali ilegalno doći na Bahame.

Tijekom istog razdoblja uhićeno je i 209 kubanskih imigranata, dok je također među uhićenima bilo 230 osoba drugih nacionalnosti.

Direktor imigracija Bahama, William Pratt, rekao je da se radi o povećanju ilegalne imigracije ove godine, u usporedbi s prošlim godinama.

Imali smo stalne dolaske brodovima Kubanaca i Haićana,“ rekao je Pratt tijekom novinske konferencije prošli tjedan.

Imali smo dva haićanska broda koja su pristala na otok Cat ovog tjedna. Imali smo jedan u Exumi. Znamo za jedan ili dva koja su neopaženo pristala ovdje u New Providenceu. To nastavlja eskalirati.

Tijekom siječnja, uhićena su 552 ilegalca, 285 u veljači, 305 u ožujku, 300 u travnju, 303 u svibnju i 482 u lipnju.

Pratt je za Kubance naveo kako je porast njihovih dolazaka „bez presedana.

Kubanci stalno dolaze, dolaze, dolaze i dolaze. Vjerujemo da je razlog toj povećanoj kubanskoj imigraciji zbog SAD-ove politike ‘suhih i mokrih stopala’.

Po toj politici, službeno nazvanoj Cuban Adjustment Act, jednom kad Kubanac stupi na suho tlo (čak i ako su ostali u vodi), ne mogu više biti deportirani iz SAD-a.

Pratt navodi kako se sastao s predstavnicima američke ambasade kako bi izrazio potrebu za okončanjem takve politike, koja, kako kaže, bi bila od velike pomoći Bahamima u zaustavljanju ilegalnih ulazaka.

Pratt je naveo kako je više od 40 Kubanaca deportirano prošlog tjedna, a još 142 Haićana biti će deportirani slijedećeg tjedna.

Na Bahame je prvi iz Europe došao Kristofor Kolumbo 1492., a otočje je u to vrijeme bilo gusto naseljeno Indijancima. Većina njih naknadno je umrla zbog novih bolesti koje su donijeli Europljani, a ostali dio je prebačen na Hispaniolu te su Bahami ostali pusti sve do 1648. kada su Englezi s otočja Bermuda naselili otok Eleuthera.

Bahami su postali britanska kolonija 1718. Nakon Američkog rata za nezavisnost, mnogi pro-britanski lojalisti preselili su se na otočje. Oni su pak doveli sa sobom afričke robove, a crnci su ubrzo brojčano nadjačali svoje robovlasnike.

Kako je crnačka populacija na otočju sve brže rasla, Bahami su postali svojevrsna odrednica za mnoge oslobošđene afričke robove, a Kraljevska mornarica često je dovozila na otočje Afrikance koji su bili oslobođeni s ilegalnih brodova koje su presreli na proputovanju preko Atlantika.

Oslobođeni robovi iz Amerike tako su naselili Bahame, a ropstvo je i službeno okončano 1834. Danas, potomci afričkih robova predstavljaju 90 posto stanovnika na Bahamima, a pet posto ih je također miješanog porijekla.

Općenito gledano, čini se kako Bahami kao većinski crnačka država imaju pravo neometano čuvati svoj teritorij te deportirati sve imigrante koji ilegalno pokušavaju doći u tu zemlju.

Niti jedna od brojnih humanitarnih organizacija ili grupacija za ljudska prava, nisu reagirale na ove brojke ili pak samu politiku „diskriminacije i mržnje“ – učestale epitete koji se obično koriste kada je u pitanju pokušaj očuvanja europskih zemalja i europskog kontinenta. O istome nije izvijestio niti jedan poznatiji svjetski medij.

Izvor: The Nassau Guardian / News10 / Tribun