Baltičke države podržavaju Poljsku, protiv EU sankcija

Tri baltičke države, Estonija, Litva i Latvija, potvrdile su svoje protivljenje sankcijama koje EU namjerava nametnuti Poljskoj zbog navodnog kršenja vladavine prava.

Protiv smo bilo kakvog kažnjavanja Poljske, po tom pitanju sve tri baltičke države misle isto“, izjavio je latvijski premijer Maris Kučinskis tijekom zajedničke tiskovne konferencije s kolegama iz Poljske, Litve i Estonije. Latvijski premijer poručio je da bi poljska vlada trebala nastaviti pregovore s Bruxellesom.

Litvanski premijer Saulius Skvernelis rekao je da je „potrebno tražiti dijalog i kompromis“, te dodao: „shvaćamo Poljsku, shvaćamo njene ciljeve vezane uz reformu pravosuđa“.

S obzirom da je Mađarska već službeno izrazila svoje protivljenje sankcijama, a Bugarska, koja trenutno predsjeda Europskim vijećem, je poručila da se protivi i samom glasanju o toj temi, Poljska vlada bliži se brojci od šest zemalja članica koje ju podržavaju.

Naime, prema pravilima Europske Unije, ako 6 od 28 zemalja članica ne podržavaju sankcije, iste ne mogu stupiti na snagu.

IZVORVisegrad Post