Tri baltičke zemlje žestoko su kritizirale američki maloprodajni lanac Walmart zbog prodaje majice i drugih proizvoda sa simbolima Sovjetskog Saveza, pod kojima je izvršeno niz masakra, prenosi Associated Press.

Pod sovjetskim simbolom srpa i čekića počinjeni su zastrašujući zločini,“ napisao je u pismu Walmartu litvanski ambasador u SAD-u Rolandas Kriščiūnas. „Promoviranje takvih simbola podsjeća na velike boli nanesene tijekom desetljeća.

Majice sa simbolima zločinačkog režima na stranicama Walmarta. | Foto: Screenshot/Walmart

Nakon što je Sovjetski Savez okupirao Litvu, stotine tisuća naših građana bile su ubijene, izopćene, mučene, silovane i razdvojene od obitelji. Slična sudbina pogodila je milijune drugih nevinih ljudi, uključujući djecu, diljem Europe i diljem svijeta,“ dodao je ambasador.

Skupina zastupnika iz Estonije, Latvije i Litve u srijedu je također poslala svoje pismo upravi Walmarta, navodeći kako je „doista razočaravajuće da ovaj lanac ne pokazuje poštovanje prema milijunima različitih državljana koji su pali kao žrtve sovjetskog totalitarnog režima.

Prodaja takvih stvari demonstrira manjak ljudskog dostojanstva,“ stoji u pismu. Zastupnici su dodali da Walmart ovim činom „sudjeluje u svjetskoj promociji totalitarizma, narušavanja ljudskih prava i represije prema slobodi i demokraciji, vrijednostima koje su korporacijama poput Walmarta dale mogućnost za rast i napredak.

U oba pisma Walmart je pozvan da ukloni ovakve stvari iz prodaje.

Ranije se s prijedlogom povlačenja sličnog artikla složila i uprava Adidasa, koja je prije Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji izbacila u prodaju majicu s natpisom „SSSR“.

„Baltički put“