Nakon velikih prosvjeda gnjevnih stanovnika Bangladeša zbog seksualnih napada, tamošnje vlasti odlučile su učiniti pozitivan korak i uvesti smrtnu kaznu za silovatelje.

Novi amandman usvojen je na tjednom sastanku vijeća ministara kojeg je predvodila premijerka Sheikh Hasina.

Zakon tako sada nalaže da svaka osoba osuđena zbog silovanja može biti kažnjena smrću ili „rigoroznim doživotnim zatvorom“. Dosad je za isti zločin postojala samo doživotna zatvorska kazna.

Oglas:

             

U Bangladešu živi oko 170 milijuna ljudi, većinom muslimana, od čega ih se mnogo pokušava probiti i do EU preko Hrvatske i Slovenije proteklih godina.

Masovni prosvjedi tamošnjih stanovnika uslijedili su nakon što je skupina siledžija otela ženu i grupno ju silovala u selu na jugu zemlje. Zločin je snimljen i objavljen na internetu, a policija je uhitila osmoricu divljaka.

Prema navodima medija, čak 975 žena bilo je žrtvama silovanja u zemlji tijekom prvih 9 mjeseci ove godine. Jedna petina njih je grupno silovana. Od tog broja 43 su ih ubijene nakon silovanja.

Vjeruje se kako su stvarne brojke mnogo veće, ali slučajevi se ne prijavljuju zbog straha i srama. Samo prošle godine zabilježeno je čak 5400 silovanja.