Britanska središnja banka odbila je zahtjeve venecuelanskih vlasti za povlačenjem njihovog zlata vrijednog 1.2 milijarde dolara iz britanskih riznica.

Prema pisanju Bloomberga, dužnosnici Venecuele pokušavaju već tjednima povući zlato iz britanskih riznica. Iako je Calixto Ortega, šef venecuelanske središnje banke, još sredinom prosinca prošle godine putovao u London, to nije donijelo nikakve rezultate.

Kako tvrde neimenovani izvori, razlog ovoj blokadi je ponovno došao iz SAD-a, čiji je državni tajnik Mike Pompeo zajedno sa Trumpovim savjetnikom Johnom Boltonom pritisnuo britanske vlasti da zamrznu imovinu Venecuele.

Prema nekim procjenama, Venecuela imao više od 8 milijardi dolara imovine u stranim zemljama. Zanimljivost je i da se količina zlata Venecuele u Banci Engleske popela s 14 na 31 tonu tijekom nekoliko posljednjih mjeseci.

Kao razlog blokadi povlačenja zlata ističe se navodno zabrinutost bankara u Britaniji da bi dužnosnici Venecuele mogli prodati državno zlato za „vlastite potrebe.“ Ipak, bankari i političari odbili su komentirati ove tvrdnje.

U međuvremenu je Banku Engleske i ovaj potez pohvalio samoproglašeni novi „predsjednik“ Juan Guaido, kojeg podržava SAD, Kanada i većina južnoameričkih nacija.

Proces zaštite imovine Venecuele je započeo,napisao je Guaido na Twitteru.

S druge strane službenog predsjednika Madura još uvijek podržavaju Rusija, Meksiko, Kina i Turska.

Zbog katastrofalne ekonomske situacije, političke nestabilnosti, nestašice i gladi, Venecuelu su posljednjih mjeseci uzdrmali veliki prosvjedi građana, za što Maduro okrivljuje vanjske utjecaje, posebice SAD-a.

Pristaše Madura također održavaju kontra-prosvjede, a sve to kao dio kaosa u zemlji koju je proždrla tipična marksistička demagogija provedena u praksi.