Ukupno 19 medijskih europskih kuća objavilo je rezultate istraživanja u kojem je otkriveno da su banke i ulagači poreznim varkama tijekom proteklih 18 godina izvukli oko 55 milijardi eura iz proračuna europskih zemalja, što su platili porezni obveznici.

Iako su se po prvi puta ovakve prijevare otkrile u Njemačkoj 2012., pokazalo se da prijevare nisu bile ograničene samo na tu zemlju, već i na 10 drugih među kojima su Francuska, Belgija, Španjolska, Italija, Nizozemska, Finska, Danska, Austrija, Finska te Norveška i Švicarska, prenosi France24.

Istraga je pokazala kako je oko 46 milijardi eura izvučeno putem složenih, ali navodno zakonitih „cum-cum“ transakcija koje su zasnovane na različitom tretiranju domaćih i inozemnih vlasnika dionica.

Inozemni ulagači u takvim procesima privremeno prodaju svoje dionice banci sa sjedištem u matičnoj zemlji neke kompanije, dan prije isplate dividende.

Na taj način se izbjegava plaćanje viših poreza na dividendu kojeg plaćaju strani ulagači. Međutim, nakon toga se dionice ponovno otkupljuju od banke.

Njemački proračun zbog tih transakcija ostao je bez 24.6 milijardi eura prihoda, dok su Francuska i Italija ostale bez 17 i 4.5 milijardi eura.

Drugi oblik transakcija je takozvana shema „cum-ex“, koja je nezakonita budući da se radi o namjernom skrivanju od poreznih uprava.

Ovaj proces uključuje veći broj ulagača koji međusobno kupuju i prodaju dionice kompanije nekoliko dana prije i poslije isplate dividende. U tom procesu dionica tako brzo mijenja vlasnika da porezni službenici ne mogu pratiti i identificirati pravog vlasnika.

Ulagači pritom ostvaruju pravo na višestruke porezne olakšice na dividendu, a potom međusobno dijele zaradu dobivenu od novca poreznih obveznika.

Njemačka je putem ove metode izgubila oko 7.2 milijardi, Danska 1.7 milijardi, a Belgija oko 200 milijuna eura.

Nakon 2012., u Njemačkoj je pokrenuto šest istraga protiv nekoliko trgovaca dionicama. Norveške vlasti također su otkrile sličnu prijevaru 2013., a svota je bila dosta manja od ostalih (oko 61 tisuće eura).

Danske vlasti istražuju mogućnost podizanja tužbi protiv upletenih osoba još od 2015. godine.

Prema pisanju portala Deutsche Welle, jedan od sudionika ove prijevare tvrdi kako njemačke vlasti znaju o svemu još od 2002. godine.

Čitava priča počela se raspetljavati nakon što službenica Središnjeg njemačkog poreznog zavoda nije htjela isplatiti novac, pa su mediji alarmirali novinare iz drugih zemalja koji su se javili s informacijama da se i u njihovim zemljama zbivaju slične stvari.

Jedan od ključnih ljudi „cum-ex“ sheme je Hanno Berger, poznat kao odvjetnik koji se bavi poreznim smicalicama.

Istragu je provela internetska platforma za istraživačko novinarstvo Correctiv, u suradnji s medijskim gigantima poput listova Le Monde, Reuters, Die Zeit, Politiken te njemačke TV kuće ARD i drugih medija.