Dva farmaceutska giganta u ponedjeljak su pristala na nagodbu kojom je obustavljeno 25.000 tužbi podignutih u SAD-u zbog teških, ali i smrtnih ishoda kod pacijenata koji su uzimali lijek Xarelto.

Prema pisanju Reutersa, farmaceutske tvrtke Bayer i Johnson & Johnson zajedno su razvile lijek koji se koristi za prevenciju moždanog udara, na način da razrjeđuje krv.

Tužbe u SAD-u prozivaju Bayer i Johnson & Johnson za neadekvatna upozorenja na rizike povezane s uzimanjem ovog lijeka jer je određeni broj pacijenata imao teških problema s nuspojavama.

Među ovim nuspojavama posebice se ističe neprekidno krvarenje, koje je u nekim slučajevima dovelo do teških stanja, uključujući i smrtne slučajeve.

Xarelto se nalazi i na „B“ popisu lijekova HZZO-a, pa ga koriste i hrvatski pacijenti, zbog čega je od tri slična lijeka najprodavaniji. Prema dostupnim podacima, tijekom 2018. prodano je 150.000 kutija tableta Xarelta u Hrvatskoj, što je uz obveznu nadoplatu rezultiralo profitom od 65 milijuna kuna.

Iz predstavništva Bayera tvrde da u Hrvatskoj zasad nije bilo tužbi, a i nepoznanica je da li je lijek uzrokovao ozbiljnije nuspojave.

Optužene tvrtke navode kako su ove optužbe neosnovane, ali se Bayer u službenom priopćenju složio da „nagodba dopušta kompaniji da izbjegne ometanja i značajne troškove trajnih parničenja.

Tvrtke će podijeliti troškove nagodbe pola-pola, a pritom očekuju da će dio pokriti i osiguranje od odgovornosti. Dok tužitelji tvrde da je nagodba poštena te da će zadovoljiti tisuće potrošača, tvrtke negiraju navode u tužbama navodeći podatke koje potvrđuju navodnu ispravnost lijeka

Xarelto je samo 2018. u SAD-u donio profit od 2.47 milijardi dolara te je mnogo godina najprodavaniji lijek Bayerove ponude.