Porota suda u Oaklandu dodijelila je dvije milijarde dolara odštete paru iz Kalifornije nakon što je tijekom suđenja zaključila da je herbicid Roundup uzrokovao njihov tumor te da ih Monsanto, koji je sada u vlasništvu Bayera, nije upozorio na rizike po zdravlje.

Alva i Alberta Pilliod, oboje oboljeli od non-Hodgkinova limfoma, koristili su Monanstov herbicid još od 1970-ih. S tim u svezi porota je zaključila da Monsanto nije pravilno upozorio kupce Roundupa na moguće štetne učinke na njihovo zdravlje, prenosi RT.

Ističući namjernu nemarnost tvrtke, porota je dodijelila 18 milijuna dolara kompenzacijske i 1 milijardu dolara kaznene štete Alvi Pilliodu. Njegovoj supruzi Alberti dodijeljeno je još 37 milijuna dolara za kompenzaciju i 1 milijardu dolara za kaznenu odštetu.

Ovo je treća takva odluka od kolovoza 2018. godine, kada je američka porota utvrdila da je glifosat uzrok raka. Tisuće tužbi sa sličnim tvrdnjama podneseno je protiv Monsanta, koji je njemački farmaceutski gigant kupio prošlog lipnja.

Bayer je nakon presude ponovno pokušao braniti ugled Roundupa, ustrajavajući kako postoji mnogo znanstvenih dokaza koji podupiru Monsantov stav da herbicidi na bazi glifosata nisu kancerogeni.

Očekivano, Bayer će se žaliti na presudu jer smatraju odluku porote „pretjeranom i neopravdanom.

Imamo veliku naklonost prema gospodinu i gospođi Pilliod, ali dokazi u ovom slučaju bili su jasni da oboje imaju dugu povijest bolesti za koje se zna da su značajni čimbenici rizika za ne-Hodgkinov limfom (NHL)“, navodi tvrtka. „Većina NHL-a nema poznatog uzroka i nema pouzdanih znanstvenih dokaza za zaključak da su herbicidi na bazi glifosata bili uzrok..“