Dionice Bayera skočile su nakon što je objavljeno da je tvrtka ponudila 8 milijardi dolara za podmirenje tužbi zbog Monsantovog herbicida Roundup, prenosi RT.

Dionice njemačke farmaceutske tvrtke Bayer skočile su u petak za 11 posto, nakon što su mediji objavili da bi ta kompanija mogla izvršiti nagodbu od 8 milijardi dolara u pogledu lavine američkih tužbi zbog zlokobnog herbicida Roundup.

Bayer je rasporedio svoj pravni tim za razgovore s odvjetnicima bivših korisnika Roundupa. Pregovori, koji trenutno traju u New Yorku, navodno su usmjereni na rješavanje svih trenutnih slučajeva i bilo kakvih budućih potraživanja odštete podnesenih zbog herbicida na bazi glifosata, kojeg se krivi za izazivanje raka.

Tvrtka je naznačila da bi mogla platiti iznos između 6 i 8 milijardi dolara; međutim, tužitelji traže više od 10 milijardi dolara da odustanu od potraživanja. S obzirom da postoji oko 18.000 tužbi protiv tvrtke, ako se nagodba od 8 milijardi dolara ravnomjerno raspodijeli, proizvođač zlokobnog herbicida platio bi oko 444.444 dolara za svaki tužbeni zahtjev.

Investitori su s velikim zadovoljstvom objavili kako je mogući dogovor rezultirao naglim skokom Bayerovih dionica, prvim takvim koji je zabilježen u jednom danu unutar deset godina, trgujući s oko 69 eura po dionici. Dionice su kasnije blago opale, ali su i dalje bile više za 4,65 posto.