Oglas koji nudi „iznimnu i jedinstvenu priliku za obuku novinara televizije“ navodi kako je otvoren samo za kandidate koji nisu bijelci. Kakva reakcija medija bi bila u obrnutom slučaju?

Poslovna ponuda objavljena je na oglasnom prostoru stranice w4mp, političkom mediju, a u njoj se navodi kako BBC World Service nudi stipendiju za mjesto koje je „otvoreno samo za kandidate koji dolaze iz crnačke, azijske ili druge ne-bjelačke etničke manjinske skupine.

Ironično, oglas je postavila humanitarna organizacija Creative Access, iako je on više nego očito rasno diskriminirajući.

Mi pomažemo mladim ljudima iz slabo zastupljenih zajednica diljem Ujedinjenog Kraljevstva, kako bi pristupili kreativnim karijerama,“ stoji na web stranici organizacije.

Rasistički oglas BBC-a | Izvor: w4mp

Premda bi netko pomislio kako je doista riječ o „potrebi“ za većim brojem pripadnika različitih etničkih skupina unutar medijskog giganta, izvještaj samog BBC-a od ove godine navodi kako crnci čine 14.5 posto radne snage, u usporedbi s činjenicom da oni čine 13 posto britanskog stanovništva prema popisu stanovnika iz 2011.

BBC je pored svega obećao kako će do 2020. najmanje 15 posto osoblja činiti osobe koje nisu bijele, a osam posto će biti LGBT osobe. Posljednji službeni podaci pokazuju kako je samo oko 4 posto britanskog stanovništva deklarirano kao LGBT.

Prema Zakonu o jednakosti iz 2010., poslodavcima je dopušteno uključiti se u „pozitivnu akciju,“ koju Građanski savjet opisuje kao „poduzimanje koraka u pomaganju određenim skupinama u nepovoljnom položaju kako bi dobile posao ili obuku.

Po svemu sudeći, biti bijelac nije pozitivno, posebice ako imate kvalifikacije koje možda nadmašuju one drugih. Kvaliteta naprosto nije bitna, jer brojke i „različitost“ su presudni faktori u modernim medijima. Očiti rasizam je pak rezerviran također samo za bijelce.