Novinari BBC-a više neće moći koristiti riječ „teror“ da bi opisali bilo kakav teroristički napad, osim ako ne navode točan izvor.

Čini se da je spajanje terorista s nevinim žrtvama važnije. Prema Daily Mailu, britanski državni mediji također će zahtijevati da njihovi novinari ublaže termine koji opisuju djela terorizma.

Oglas:

        

Umjesto toga, oni će govoriti o terorističkim napadima navođenjem samo određenih detalja, kao što su mjesto i broj ubijenih. Novinarima će biti zabranjeno koristiti riječ „teror“ i druge izvedenice u izvješćima i već se savjetuje da se drže podalje od „terorista“ i „terorizma“.

To znači da BBC više neće koristiti izraz „teroristički napad“ da bi opisao poznate masakre na vlastitom teritoriju poput onih u Londonu ili Manchesteru. Ta dva masovna napada će umjesto toga biti poznata kao „bombaški napadi“.

Ironično, zastupnici i stručnjaci optužili su televiziju da „ne ispunjava svoje dužnosti u javnoj službi“.

Nova smjernica upućuje osoblje na sljedeći način: „Terorizam je težak i emotivan subjekt sa značajnim političkim prizvukom.“ Izlagači koriste riječi „militanti“ ili „džihadisti“ kao zamjene.

Direktor uredništva BBC Newsa interesantnog porijekla Kamal Ahmed branio je taj potez, rekavši da „nema dogovorene definicije o tome što je terorist.