Prema studiji koju je provelo Medicinsko sveučilište u Beču u Austriji, otkriveno je da su gladijatori imali vegetarijansku prehranu. Do zaključka se došlo nakon analize iskopanih kostiju na groblju gdje su borci kremirani.

Njihova prehrana uglavnom je uključivala žitarice i izrazito malo mesa, navodi se u studiji. Također su konzumirali i piće koje je prvenstveno izrađeno iz pepela biljaka. Piće se navodno koristilo kao dodatak prehrani kako bi im se pomoglo oporaviti od ozljeda nakon borbi.

Fabian Kanz sa Medicinskog sveučilišta u Beču spominje da je biljni dodatak bio izuzetno koristan za poboljšanje oporavka mišića i kostiju nakon što su se fizički borili i naporno vježbali.

Sadašnji ekvivalent bile bi pilule s kalcijem i magnezijem, koje se uzimaju nakon tjelesnih napora u obliku šumećih tableta. Stručnjaci su došli do zaključka o ovom piću nakon proučavanja visoke razine stroncija u tijelima gladijatora.

Slična studija iz 2014. godine provedena je u Efezu, turskom gradu koji je nekada bio pod Rimskim carstvom. U grobu su bila 22 gladijatora, koji su živjeli prije 1800 godina.

Zanimljivo je da su gladijatore uvijek nazivali ‘ječmenim muškarcima’, što osvjetljava prehranu koju su imali. Budući da se prehrana koju su gladijatori imali sastojala od pšenice, ječma i žitarica – naziv je logičan.

Ali postoje anomalije u samoj studiji. Pronađene su kosti dva gladijatora koji su imali znatno veći sadržaj proteina i mliječnih proizvoda. Ove koštane strukture također su imale izrazit nedostatak mahunarki i drugih žitarica u njima.

To bi mogao biti signal da su neki gladijatori bili iz drugog dijela Rimskog carstva, koje je bilo poprilično veliko. Sljedeći je korak dodatna analiza kostiju da bi se utvrdilo može li se odrediti zemljopisni položaj odakle su potjecali gladijatori.

Također, bilo je više rasprava o tome tko je tvorio gladijatore. Dok porobljeni ljudi, robovi i registrirani prijestupnici odgovaraju povijesnim navodima, navodno je bilo mnogo drugih entuzijasta koji su trenirali s gladijatorima i živjeli istim životom.