Belgija najavila financiranje inozemnih pobačaja za žene u Poljskoj

Foto: Scott Olson / AFP

Belgijska vlada najavila je 10.000 eura financijskih sredstava za pomoć ženama u Poljskoj koje si ne mogu priuštiti pristup pobačajima u inozemstvu, nakon što je Varšava uvela gotovo potpunu zabranu pobačaja ranije ove godine.

Simboličnim potezom u utorak, koji je Ženska globalna mreža za reproduktivna prava proglasila Međunarodnim danom sigurnog pobačaja, belgijski ministri zdravstva i ravnopravnosti obećali su 10.000 eura za financiranje organizacije Pobačaj bez granica.

Donacija čini Belgiju prvom zemljom čija je vlada djelovala kako bi financijski pomogla Poljakinjama koje žele prekinuti trudnoću, navodi grupa.

Komentirajući taj korak, ministrica ravnopravnosti Sarah Schlitz rekla je da je “pristup pobačaju temeljno pravo koje svaka demokratska država mora osigurati“, te objasnila da “kad država ne uspije zaštititi svoje građane, civilno društvo mora djelovati“.

Prema Schlitz i ministru zdravstva Franku Vandenbrouckeu, ovo dvoje političara željelo je poslati poruku Varšavi o reproduktivnim pravima žena.