Belgija zabranila ritualno klanje životinja

Valonija, jedna od dvije belgijske regije, zabranila je provođenje ritualnog klanja životinja, karakterističnog za islamsku i židovsku religiju. Druga regija, Flandrija, uskoro namjerava donijeti sličan zakon, čime će se zabraniti ritualno klanje na području cijele Belgije.

Zabrana u Valoniji stupa na snagu u lipnju 2018. godine, a u Flandriji se očekuje da će se to dogoditi do početka 2019. godine.

Ritualno klanje je proces u kojem se živim životinjama prereže vrat i ostavi ih se da iskrvare bez prethodnog korištenja omamljivača ili neke druge metode koja bi životinji skratila muke ili ublažila patnju. Tim postupkom, uz popratne obrede poput molitve, proizvode se kosher, odnosno halal hrana, barem što se tiče mesnatih proizvoda.

Predstavnici židovske i islamske zajednice žalili su se da donošenje ovakvog zakona „šalje signal da Belgija ne poštuje vjerske obrede“, te da „nije kompatibilan s načelom slobodnog prakticiranja vjerskih običaja“.

Valonski parlament donio je i odredbu koja nalaže svim šest priznatim vjerskim institucijama u toj zemlji – katoličanstvu, protestantizmu, anglikanstvu, židovstvu, pravoslavlju i islamu – da potpišu deklaraciju kojom će se obvezati na „poštivanje ustava i demokratskih vrijednosti“ te zemlje. Pored toga, buduće strano financiranje vjerskih organizacija biti će ograničeno.

Autor: Tribun