Belgijska ministrica Eva De Blerer objavila je na Twitter-u popis cijena cjepiva protiv koronavirusa, koje bi EU, odnosno porezni obveznici, trebali platiti po svakoj dozi.

Iako je vodstvo EU inzistiralo na tome da se pravno onemogući bilo kakvo iznošenje detalja o cijenama cjepiva protiv koronavirusa, to nije spriječilo belgijsku državnu tajnicu za proračun i zaštitu potrošača da javno obznani upravo te podatke.

Nakon što je shvatila što je učinila, De Blerer je brzo obrisala objavu, ali cijene su već uočili lokalni mediji te ih objavili.

Prema popisu kojeg je objavila, cijene cjepiva prema proizvođačima izgledaju ovako:

  • Oxford/AstraZeneca: 1.78 €

  • Johnson&Johnson: 8.50 $ (7 €)

  • Sanofi/GSK: 7.56 €

  • BioNTech/Pfizer: 12 €

  • CureVac: 10 €

  • Moderna 18 $ (14.7 €)

Cijene ne obuhvaćaju nepovratne stotine milijuna eura koje je EU uplatila farmaceutskim tvrtkama radi osiguranja cjepiva, pojasnio je neimenovani predstavnik EU za Reuters.

Američka tvrtka Pfizer, koja je među dobavljačima cjepiva u EU, glasno je izrazila svoje uznemirenje zbog objave.

Te su cijene pokrivene klauzulom o povjerljivosti u ugovoru s Europskom komisijom“, rekla je u petak Elisabeth Schraepen, glasnogovornica tvrtke.

De Bleeker je objavila cijene nakon 30-satne parlamentarne rasprave o belgijskom proračunu. Tijekom rasprava, oporba se žalila da proračun nije sadržavao nikakve podatke o vladinoj potrošnji na cjepiva protiv virusa.

Dužnosnica je u početku pokušala reći da je objava cijena bila „pogreška“ njezinog komunikacijskog tima. No, njezini kolege zastupnici nisu bili zadovoljni tim objašnjenjem i pozvali su ju u parlament. Željeli su znati hoće li incident imati implikacija na Belgiju i borbu protiv Covid-19.

De Bleeker je objasnila da je željela razjasniti pitanje u vezi s trošenjem na cjepiva jer je to postalo vruća tema na društvenim mrežama. „Jedan od stupova moje politike je transparentnost i, možda sam bila pomalo previše transparentna“, priznala je.

Međutim, De Bleeker je dala uvjeravanja da njezina objava „ništa nije ugrozila“, jer su cjepiva već plaćena i na putu. Prema izbrisanom postu, Belgija planira nabaviti 33,5 milijuna doza cjepiva u vrijednosti od 279 milijuna eura od različitih proizvođača.

Ispitana je i o oštrim razlikama u cijenama cjepiva raznih tvrtki, s tim da je Modernino cjepivo očito koštalo EU sedam i pol puta više od onog AstraZenece. De Bleeker je međutim odbila odgovoriti, rekavši samo: „Nisam liječnica.

Europska komisija odbila je izravno komentirati objavu cijena u petak. „O ovome ne možemo ništa reći“, rekao je novinarima Stefan De Keersmaecker, jedan od glasnogovornika komisije. Dodao je kako su cijene cjepiva povjerljive, jer bi njihovo otkrivanje „oslabilo položaj“ bloka tijekom razgovora EU s proizvođačima lijekova.

U međuvremenu je otkriveno da je EU odbila kupiti 500 milijuna doza Pfizer-ovog cjepiva zbog previsoke cijene.