Belgijska policija propustila 13 prilika da uhiti počinitelje pariških terorističkih napada

parisshooting

Belgijska policija propustila je 13 prilika da uhiti teroriste koji su kasnije počinili napade u Parizu u studenom prošle godine. U polovici slučajeva razlog nedjelovanja bio je „nedostatak djelatnika“.

Izvješće policijske nadzorne službe objavljeno je u belgijskom novinskom listu De Tijd.

Nakon napada u Parizu 13. studenog 2015. godine, počeli smo shvaćati što je sve naša policija znala o napadačima“, stoji u izvješću.

U šest od trinaest propuštenih prilika, policija nije istražila sumnjive razgovora, i nije ih proslijedila nadređenim službama, zbog nedostatka resursa.

Prema policijskim podacima, belgijski policajci su već u veljači 2015. godine imali potvrdu da je Salah Abdeslam, glavni akter pariških napada gdje je poginulo 130 ljudi, u kontaktu sa znanim teroristima, zahvaljujući ispisu telefonskih poziva.

Salah Abdeslam

Briselska policija je u siječnju 2015. godine obaviještena da su braća Abdeslam radikalizirana, nekih 11 mjeseci prije kobnog terorističkog napada. Izvor, koji je tvrdio da je obitelj Abdeslam u kontaktu sa Abdelhamidom Abaaoudom, mozgom terorističke akcije, je ignoriran.

Nitko nije pokušao analizirati telefonske podatke. Telefonski podaci iz razdoblja između 1. ožujka 2014. i 19. veljače 2015. godine sadržavali su informacije o razgovorima između Salaha Abdeslama i osoba koje se sumnjičilo za terorizam. Međutim, ti podaci se nisu procesuirali zbog nedostatka istražitelja.

Brahim Abdeslam je bio jedan od bombaša samoubojica koji su se raznijeli tijekom pariških napada. Njegov brat Salah, bio je zadužen za logistiku te se i sam planirao raznijeti, dok se nije predomislio u posljednji trenutak. Uhićen je u Belgiji 18. ožujka ove godine nakon četveromjesečne potrage, samo četiri dana prije novog terorističkog napada u Bruxellesu.

Bilal Hadfi, snimljen u Siriji kao ISIL-ov egzekutor smaknuća zarobljenika

Izvješće spominje da je policija imala informacije o još jednom bombašu samoubojici iz pariških napada, Bilalu Hadfiu, još u veljači 2015. godine, no njegov slučaj je razmotren tek u kolovozu iste godine. Šestomjesečno kašnjenje objašnjeno je nedostatkom istražitelja.

Bilal Hadfi je bio francuski državljanin koji je živio u Bruxellesu prije odlaska u Siriju početkom 2015. godine, kako bi pristupio ISIL-u. Hadfi se prilikom napada u Parizu raznio bombom ispred nogometnog stadiona.

Izvor: RT