Belgijske vlasti započele su s besplatnom podjelom tableta s jodom građanima, tvrdeći kako mjera nije potaknuta nikakvim „posebnim rizikom.

Ljekarne u Belgiji primile su oko 4.5 milijuna kutija s tabletama joda, a koje su građanima dostupne od utorka. Distribucija tableta zapravo je povezana s državnim planom o zaštiti građana od radijacije za slučaj nuklearnog incidenta, prenosi portal La Libre.

Prošle godine, belgijska vlada pokrenula je web stranicu na kojoj pojašnjava svojim građanima što učiniti u slučaju nuklearne opasnosti, odnosno nesreće. Među ostalim natuknicama o ponašanju u slučaju opasnosti, spominje se i uzimanje tableta joda.

Jedna od opasnosti prilikom nuklearnih katastrofa je ispuštanje radioaktivnog jodida (jod-131), koji se može akumulirati u štitnjači te uzrokovati tumor. Uzimanjem tableta joda prije izlaganja zračenju, može spriječiti pojavu tumora, tvrdi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Jod-131 bio je jedan od glavnih uzroka smrti oko 5000 ljudi, koji su umrli od raka štitnjače nakon černobilske katastrofe 1986.

U Belgiji se nalaze dvije nuklearne elektrane u kojima se nalazi ukupno sedam reaktora. Prva elektrana nalazi se u selu Doel, u blizini luke Antverpen. Druga se nalazi u blizini Liegea. Zbog već pomalo dotrajalih reaktora, belgijske vlasti odlučile su zatvoriti nuklearke do 2025.

Ultrazvučnim ispitivanjima potvrđeno je da se na obje elektrane nalaze reaktori s mikropukotinama. Godine 2014., u nuklearki u Doelu jedan od reaktora je privremeno ugašen zbog curenja ulja. Vlasti su kasnije potvrdile kako je bila riječ o namjernoj sabotaži.