Članica obitelji jedne od žrtava masakra desetorice UN-ovih mirotvoraca u Ruandi iskazala je svoj bijes činjenicom da belgijske vlasti razmatraju davanje azila osobi koja je sudjelovala u pokolju 1994.

Martine Debatty, sestra časnika Alaina Debayyja, koji je zajedno s još devet članova UN-ove mirovne misije ubijen 1994. u Ruandi, izrazila je svoje zgražanje činjenicom da belgijske vlasti razmatraju davanje azila bivšem visokom časniku Bernardu Ntyahangi, koji je osuđen zbog pokolja belgijskih mirovnjaka.

Ne možemo ga primiti u Belgiju,“ rekla je Debatty i dodala, „Ako on dobije azil, onda je to odvratno,“ prenosi portal 7sur7.

Naime, Ntuyahaga je vojni časnik koji je uhićen i 2007. proglašen krivim za sudjelovanje u masovnom ubojstvu te je osuđen na 20 godina zatvora, upravo na belgijskom sudu!

Ubijeni belgijski mirovnjaci. | Izvor: Nieuws

Kako tvrdi belgijski medij, nitko od obitelji ubijenih belgijskih mirovnjaka nije bio obavješten o tome da je Ntuyahaga ranije pušten iz zatvora.

Glasnogovornik žrtava iz plemena Tutsi, također je komentirao ranije puštanje, rekavši: „Nismo bili informirani da je on ranije pušten. Međutim, pažljivo pratimo njegov proces. Razumijem da je odslužio svoju kaznu, ali taj čovjek bi trebao biti u zatvoru zauvijek.

On je ubio 10 belgijskih vojnika. Nadam se da će biti poslan natrag u Ruandu i da će mu tamo ponovno biti suđeno,“ dodao je glasnogovornik.

Uvoz ratnih zločinaca i davanje azila pod bezumnom, suludom i nečovječnom parolom „ljudskih prava“ nije ništa neobično za moderne europske države. Naime, samo u Švedskoj prošle godine otkrivene su 52 osobe osumnjičene za ratne zločine. Od toga ih je za genocid u Ruandi bilo osumnjičeno njih tri, dok su ostali uglavnom bili osumnjičeni za zločine u Siriji i Iraku.