Tri mlade belgijske djevojke vraćaju se kući s volonterskog rada u Maroku nakon što im je učitelj u lokalnoj školi prijetio da će im odsjeći glave jer su djevojke nosile kratke hlače. Učitelj je uhapšen, a rad dobrotvorne organizacije reduciran.

Djevojke su bile dio grupe od gotovo 40 volonterki koje su pomagale u izgradnji puta u udaljenom selu Adar. Dobrotvorna organizacija koja je organizirala putovanje, Bouworde objavila je videozapis svojih aktivnosti na društvenim mrežama, što je rezultiralo prijtnjom 26-godišnjeg učitelja da će im odsjeći glave, jer njihova odjeća nije „poštovala muslimansku vjeru“.

[…] Njihove bi glave trebale biti odsječene da se više nitko ne usudi osporiti učenja naše religije“, napisao je uvrijeđeni učitelj. Nasilne prijetnje navele su marokansku policiju da ga uhiti zbog podsticanja na terorizam, javlja RT.

Odjeća volontera privukla je i pozornost marokanskog zastupnika Alije El Asrija, člana vladajuće Stranke pravde i razvoja (PJD), koji je rekao: „Otkad Europljani rade u odjeći koja je namijenjena sunčanju?

Uslijed nastalog cirkusa, Bouworde je u petak otkrio da će se tri djevojke iz grupe ranije vratiti u Belgiju. Dobrotvorna organizacija je također najavila da otkazuje svoje nadolazeće volonterske projekte u Maroku zbog „publiciteta“ oko ovog slučaja u medijima i na društvenim mrežama.

Organizacija je više od 15 godina radila u Maroku, pomažući u izgradnji infrastrukturnih projekata poput vodenih kanala, škola i ženskog centra.

Debakl je uslijedio manje od mjesec dana nakon što su tri Marokanca osuđena na smrt zbog ubojstva dviju skandinavskih djevojaka u popularnom planinarskom području u marokanskim planinama Atlas.