Belgijski sud u petak je naredio Facebook-u da prestane pratiti korisnike interneta koji nemaju profil na toj društvenoj mreži, ili da se suoče s kaznom od 250.000 eura dnevno.

Prema tvrdnjama suda, Facebook čuva podatke o aktivnosti ne samo svojih korisnika, već i onih koji nikad nisu posjetili stranice ove društvene mreže.

Facebook je također unutar tri mjeseca obvezan objaviti presudu od 84 stranice na svojoj mreži te prikazati odlomke vezane za nju iz belgijskih novina.

Facebook također mora uništiti sve osobne podatke koje je ilegalno prikupio,“ stoji u odluci.

Presuda je zasnovana na istrazi belgijske organizacije za motrenje kršenja privatnosti CPVP, koja je otkrila kako Facebook koristi kolačiće i nevidljive piksele kako bi pratio aktivnosti korisnika interneta.

Prema navodima suda, osim praćenja neregistriranih korisnika koji odabiru „sviđa mi se“ ili „podijeli“ opcije na Facebook stranicama, društvena mreža također prati i korisnike oko 10.000 web stranica putem nevidljivih piksela postavljenih na njih.

„Nevidljivi pikseli“ zapravo su slika veličine 1×1 piksel, koja je zapisana u kodu potrebnom za osobno praćenje aktivnosti korisnika.

Bez osobnog pristanka korisnika, Facebook nije samo zatajio kakve informacije prikuplja, već niti nije istaknuo za što koristi te informacije niti koliko ih dugo pohranjuje.

Iz Facebooka su najavili žalbu na presudu tvrdeći kako su kolačići i skriveni pikseli „standardne industrijske tehnologije“ koje omogućuju tisućama tvrtki rast i reklamiranje prema potencijalnim korisnicima.

Ono što Facebook radi je protivno europskim zakonima o zaštiti podataka te bi to trebalo zaustaviti diljem EU,“ rekao je Johannes Kleis, glasnogovornik Europske konzumerističke organizacije (BEUC), koja je pozdravila odluku.