Belgijski znanstvenici nakon 10 godina razvoja uspjeli su osmisliti solarni panel koji korištenjem vlage iz zraka proizvodi oko 250 litara vodika svakog dana.

Tim znanstvenika predvođen profesorom Johanom Martensom još prije 10-ak godina uspijevao je proizvesti tek male količine vodika. Međutim, danas je proizvedena količina mnogo veća, prenosi Clean Technica.

To je zapravo jedinstvena kombinacija fizike i kemije,“ rekao je Martens. „Tijekom cijele godine, panel proizvodi u prosjeku 250 litara [vodika] dnevno, što je svjetski rekord.

 

Martens procjenjuje da bi zasad tek 20 panela omogućilo proizvodnju dovoljne količine toplinske i električne energije za grijanje jednog kućanstva, a da bi ostalo i viška energije za narednu godinu.

Ipak, proizvodnja ovakvih panela nije spremna za komercijalnu upotrebu, jer će se morati provesti još neka testiranja. Ukoliko ona budu uspješna, planira se proširenje panela na gradsku četvrt koja okružuje testni laboratorij.

Problem s vodikom jest da je riječ o vrlo zapaljivom i lako eksplozivnom plinu kojim treba znati sigurno rukovati. U primjeru solarnih panela, vodik se sprema u klasični rezervoar postavljen u blizini doma.

Trenutno je nepoznato koliki su troškovi proizvodnje ovakvih panela, kao i kolika je štetnost za okoliš tijekom njihove izrade, što mnogi „ekolozi“ danas zanemaruju.

Zasad je još uvijek nepoznato hoće li i kada ovi paneli zaživjeti u praksi i na tržištu.