Papa Benedikt XVI. upozorio je u knjizi iz 2006. da je “zapadnjačka samomržnja” postala “patološka”, te da bi pad braka, obitelji i depopulacija mogli biti smrtno zvono za europski identitet.

Papa Benedikt, smatran je konzervativcem, i dao je niz izjava u kojima je izražavao svoju zabrinutost oko smjera kretanja zapadne civilizacije.

Neki ključni primjeri za to mogu se pronaći u knjizi Bez korijena: „Zapad, relativizam, kršćanstvo, islam“, knjizi koja se temelji na korespondenciji između Benedikta dok je još bio kardinal Joseph Ratzinger i Marcella Pera, tadašnjeg predsjednika talijanskog Senata, objavljenoj na početku njegova papinstva.

U njemu je Benedikt primijetio da bi u suvremenoj Europi svatko tko bi obeščastio judaizam ili islam “platio kaznu” – ali da “kada je u pitanju Isus Krist i ono što je kršćanima sveto, umjesto toga, sloboda govora postaje apsolutno dobro.”

“Ovaj slučaj ilustrira neobičnu zapadnjačku samomržnju koja nije ništa manje od patološke”, ustvrdio je Benedikt, sugerirajući da je Zapad “izgubio svu sposobnost samoljublja” dok je istovremeno “pokušavao biti otvoreniji prema stranim kulturama. ”

“Sve što vidi u svojoj povijesti je ono što je vrijedno prezira i destruktivno; više nije u stanju percipirati ono što je veličanstveno i čisto,” rekao je — procjena koja se čini osobito relevantnom danas.

“Europa se čini šupljom, kao da je iznutra paralizirana”, rekao je, sugerirajući da je “zaražena čudnim nedostatkom želje za budućnošću”.

“Djeca, naša budućnost, doživljavaju se kao prijetnja sadašnjosti… kao prepreka, a ne kao izvor nade”, rekao je.

Benedikt je dalje tvrdio da će se multikulturalizam – “koji se tako stalno i strastveno promovira” – pokazao neodrživim “bez osjećaja za smjer koji nude naše vlastite vrijednosti.”

“Ukoliko ne prigrlimo vlastitu baštinu svetoga, nećemo samo zanijekati identitet Europe, nego ćemo također propustiti pružiti uslugu drugima na koju imaju pravo”, objasnio je, dodajući: “Sama multikulturalnost stoga zahtijeva da se vratimo još jednom sebi.”