Nekoliko kibernetičkih stručnjaka okomilo se na Benjamina Netanyahua zbog njegovog prijedloga da se djeci koja se vraćaju u škole i vrtiće ugrade mikročipovi za praćenje nakon ukidanja mjera ograničenog kretanja.

Tijekom tiskovne konferencije prošlog ponedjeljka, izraelski premijer i ratni huškač Benjamin Netanyahu predložio je izraelskom Ministarstvu zdravstva korištenje nove tehnologije kako bi se Izrael uskladio s novom rutinom nakon ukidanja mjera ograničenog kretanja, javlja Jerusalem Post.

Netanyahu je u svom izlaganju izjavio da je u pitanju „tehnologija koja se prije nije koristila i koja je dopuštena prema zakonodavstvu koje ćemo donijeti“, pojasnio je.

Razgovarao sam s našim šefovima tehnologije kako bih pronašao mjere u kojima je Izrael dobar, kao što su senzori. Na primjer, svaka osoba, svako dijete – prvo to želim djeci – imalo bi senzor koji bi oglasio alarm kada dođete preblizu, poput onih na automobilima“, rekao je premijer.

Međutim, s Netanyahuom se nisu složili kibernetički stručnjaci koji među brojnim problemima ističu i onaj pedofilije.

To će biti teško učiniti na više od milijun školaraca koji se vrate u svoje obrazovne ustanove kako bi se osiguralo da jedan učenik sjedi na udaljenosti dva metra od drugog. To je izmišljeno i opasno“, rekla je stručnjakinja za kibernetičku sigurnost Einat Meron.

Teoretski, imam ideju iza toga“, rekla je. „Ali iako takvi mikročipovi osjetljivi na daljinu postoje u vozilima, kod ljudi je drugačiji.“ Prema Meron, „pišteći zvuk koji mi govori da sam se nekom približila nije dovoljan. Tko kaže da će to nešto promijeniti? I dalje bih se mogla približiti.

Meron je dodala da je „stvarni problem provedba, a ovdje se sve mijenja“. Meron je rekla da „djeca koja budu mikročipirana neće proći nijedan test – ni praktički ni pravno“. Slično kao i njeno mišljenje da obavještavanje građana o njihovoj udaljenosti neće utjecati na njihove postupke, mnogi se boje da će država iskoristiti informacije dostupne od senzora.

Ako se informacije s lokacije za djecu prenesu na internet, pedofil s nekim cyber znanjem može upasti u sustav i zaustaviti ih izvan svojih škola, slijediti ih i distribuirati informacije na drugim platformama“, tvrdi Meron. „Može li država preuzeti odgovornost za to?

Ured premijera reagirao je na izvještaj rekavši da se Netanyahuov prijedlog „neće provodi putem baza podataka, već jednostavnom tehnologijom koja [građane] obavještava o njihovoj udaljenosti. To je dobrovoljna opcija koja je osmišljena kako bi pomogla djeci da zadrže svoju udaljenost, poput Mobileye u vozilima.

Ured je dodao da je premijerov prijedlog „ideja koja bi mogla pomoći u održavanju socijalne distance i neće biti narušavanja privatnosti“.

Kretanja svih vozila u Izraelu prati policija, a informacije se pohranjuju u nereguliranu bazu podataka Eagle Eye. Izvor koji je citirala medijska stranica rekao je da se informacije „mogu čuvati godinama“.

Asocijacija za građanska prava u Izraelu (ACRI) zatražila je, prema Zakonu o slobodi informiranja, da policija objavi opseg operacija „Eagle Eye“, kao i vrijeme pohrane podataka u kretanju građana u sustavu.

Izraelska policija reagirala je na ACRI, rekavši da aktivnost sustava nije interno standardizirana unatoč nekoliko godina djelovanja. „Bilo kako bilo, jednom kada bude finaliziran, postupak se neće objaviti javnosti“, dodala je policija.

Krajem ožujka portalYediot Aharonot izvijestio je da se u tajnoj bazi podataka Shin Bet (Izraelska sigurnosna agencija) nalaze podaci o svim izraelskim građanima i većini Palestinaca sa Zapadne obale. Podaci koje prati sigurnosna agencija uključivali su kretanja, telefonske pozive i tekstualne poruke.