Berlin: Od sad će žene moći u toplesu na bazen, kao i „ljudi s grudima koji se smatraju ženama“

Foto: Ruediger Woelk

Dužnosnici njemačkog glavnog grada Berlina uveli su nova pravila za javne bazene i kupališta, dopuštajući ženama da ih koriste u toplesu. Mjera je uvedena nakon uspješne antidiskriminacijske žalbe koju je lokalni pravobranitelj za borbu protiv diskriminacije pozdravio kao korak prema stvaranju “jednakih prava” za sve stanovnike grada.

“Berlinska kupališta primjenjivat će svoje propise o kupanju na rodno neutralan način”, rekla je gradska vlada u izjavi u četvrtak, dodajući da bi “plivanje u toplesu” sada trebalo biti moguće u gradskim javnim unutarnjim i vanjskim bazenima za “sve žene” ili ljude s grudima koji se percipiraju kao žene.”

Glasnogovornica gradske kupališne udruge potvrdila je da je politika ažurirana rekavši radijskoj postaji RBB da je “plivanje u toplesu jednako dopušteno svima”. Međutim, nova pravila ne znače da su žene u Berlinu obvezne plivati u toplesu, jer i dalje mogu prekriti grudi ako to žele.

Promjenu politike pokrenula je uspješna tužba protiv diskriminacije koju je podnijela 33-godišnja žena koja posjećuje bazen. Ženu je nadzorno osoblje jednog od berlinskih bazena zamolilo da pokrije grudi tijekom posjeta ustanovi još u prosincu 2022. Nakon što je odbila, osoblje ju je natjeralo da napusti bazen.

Žena je zatim ustvrdila da pravila ustanove ne sadrže nikakve propise vezane uz spol i zahtijevaju samo da klijenti nose “zajedničke kupaće kostime”. Pravila su tada promijenjena nakon intervencije gradske pravobraniteljice za borbu protiv diskriminacije, Doris Liebscher.

Sama Liebscher pozdravila je promjene u četvrtak rekavši da novi propisi osiguravaju jednaka prava za “muške, ženske ili nebinarne” stanovnike Berlina i “stvaraju pravnu sigurnost” za članove osoblja bazena.