Berlinske vlasti tridesetak su godina udomljavale napuštenu djecu u domove poznatih pedofila i pederasta, znajući pritom da se radi o zlostavljačima djece, a sve u suradnji s političkim zagovornicima legalizacije pedofilije.

Berlinski ogranak stranke Zelenih pozvao je na istragu skandala o zlostavljanju djece koje je trajalo od sedamdesetih godina prošlog stoljeća sve do 2003. godine. Prema novom izvješću koje je objavljeno u ponedjeljak, gradske vlasti vođene socijaldemokratskim SPD-om i liberalnim FDP-om godinama su odobravale spomenutu praksu, iako su znale što se događa.

Na vidjelo je ponovno izašao slučaj Fritza H., osuđivanog pedofila koji je sam živio u Zapadnom Berlinu. Unatoč kriminalnom dosjeu, gradske socijalne službe opetovanu su mu na skrb povjeravale djecu, uglavnom dječake u dobi od šest godina naviše, kojih je Fritz silovao i zlostavljao, a jedan dječak je čak i umro dok je bio pod njegovom skrbi. Prvo dijete udomljeno je kod Fritza još početkom sedamdesetih godina, dok je zadnje dijete otišlo od Fritza 2003. godine.

Fritz nije jedini pedofil kojem je berlinska vlast pružala pristup nezaštićenoj djeci. Izvješće koje je sastavilo Sveučilište Hildesheim otkrilo je još barem tri pedofila kojima su djeca povjeravan na skrb, dok su čitav program nadgledali visoki dužnosnici instituta Max Planck, Berlinskog Slobodnog učilišta i Odenwald škole i Hesseu.

Točan broj žrtava nije poznat, a mnogi dokumenti vezani uz program još nisu deklasificirani od strane gradskih i državnih vlasti, no istraživači tvrde da je mreža socijalnih službi koje su bile uključene u ovaj program sezala dalje od Berlina diljem Njemačke.

U središtu skandala našao se psiholog Helmut Kentler sa Pedagoškog centra u Berlinu, čija zadaća je bila odabir udomitelja za djecu. Kentlerova institucija krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća imala je veliku podršku gradonačelnika Willy Brandta, a odgovarala je senatoru za obrazovanje Carl-Heinz Eversz, senatoru za mladež Kurt Neubaueru i senatoru za radna i društvena pitanja Kurt Exneru. Svi su bili članovi SPD-a.

U pismu senatu, odnosno gradskom vijeću grada Berlina, Kentler je garantirao za Fritza da je „stručnjak“ u skrbi za djecu. Kentler je često i posjećivao djecu udomljenu kod Fritza i ostalih pedofila. U većini slučajeva žrtve pedofila su bili dječaci.

Kentler je između ostalog bio otvoreni zagovaratelj legalizacije pedofilije. Kentler je 1999. godine izjavio da seksualni odnosi odraslih s djecom „mogu imati pozitivan utjecaj na razvoj osobnosti dječaka“. U knjizi „Seksualna edukacija“ iz 1970. godine Kentler tvrdi da roditelji imaju odgovornosti zadovoljiti „seksualne potrebe djece“.

Kentler je u izvješću gradskim vlastima priznao da je znao da bi pedofili kojima je povjerio djecu vjerojatno mogli imati spolne odnose s djecom. On je na saslušanju 1981. godine, koje je sazvao tadašnji liberalni FDP kazao da se „glupi dječaci zaljubljuju u svoje skrbnike“, te da u tome ne vidi ništa loše. Prisutni liberalni političari nisu imali reakciju na Kentlerov stav.

Kentler i Fritz danas su mrtvi, a većina njihovih žrtava i dalje nosi ožiljke zlostavljanja. Dokumentacija o silnih zlostavljanjima i dalje je nedostupna javnosti, arhivirana u upravi za obrazovanje u Berlinu. Političari stranke Zelenih u utorak su zatražili da se svi spisi objave i postanu dostupni javnosti.