Organizatori Berlinskog međunarodnog filmskog festivala najavili su da će od sljedeće godine prestati s dijeljenjem glumačkih nagrada za najbolje glumce i glumice, odnosno da će ubuduće nagrade biti rodno neutralnog karaktera. Festival daje nagrade Zlatni medvjed za najbolji film i Srebrni medvjed za najbolje glumce i glumice, koji će ubuduće biti u istoj skupini nominacija.

Voditelji festivala Mariette Rissenbeek i Carlo Chatrian rekli su da objedinjavanje muških i ženskih uloga šalje signal o rodnoj osviještenosti u filmskoj industriji.

Istovremeno, Nagrada Alfreda Bauera, koja je bila godišnja filmska nagrada koju je Međunarodni filmski festival u Berlinu dijelio filmovima koji „otvaraju nove perspektive kinematografske umjetnosti“, više se neće dijeliti, jer je Alfred Bauer, osnivač festivala po kojem je nagrada dobila ime, u vrijeme nacional socijalističkog režima bio referent u Filmskoj direkciji Trećeg Reicha.

Ovogodišnji Berlinski filmski festival bio je jedan od posljednjih velikih kulturnih događaja u Njemačkoj prije nego što je globalna pandemija ograničila javni život u toj zemlji. Festival će se sljedeće godine, ako sve bude po planu, održavati od 11. do 21. veljače.