Državljanin Singapura Rozman Abdul Rahman, 40, vratio se iz Indonezije 20. ožujka 2020. Nakon što je službenik za imigraciju inzistirao da Rahman potpiše obavijest o ostanku kod kuće u karanteni, on je naveo kuću svoje polusestre kao mjesto za karantenu, iako je zapravo bio beskućnik.

U razdoblju kada se trebao samoizolirati, živio je na ulici, spavao na parkiralištu, a kasnije se preselio u sklonište za beskućnike. Nastavio je raditi i kao zaštitar u jednoj logističkoj tvrtki.

Nakon što ga nisu uspjeli locirati, službenici za provođenje mjera na kraju su pronašli Rahmana preko njegovog poslodavca i policija ga je uhitila. Osuđen je na sedam tjedana zatvora nakon što je ranije ove godine priznao krivnju za nepridržavanje mjera samoizolacije.

Usred svjetske krize, Rozman se nalazio u vlastitoj krizi, beskućništvu. Nije imao mjesto stanovanja. Bio je prepušten ulici”, rekao je njegov odvjetnik Azri Imran Tan, dodajući da je njegova kazna „okrutan obrat ironije”.

Rekao je da „treba postojati razlika između onih koji se neozbiljno ponašaju i krše mjere samoizolacije i onih koji nemaju izbora“.

Dok je njegova obrana tražila kraći pritvor i novčanu kaznu, tužitelji su optužili Rahmana da je namjerno izložio druge riziku od Covid-19, nešto zbog čega bi mogao biti u zatvoru do šest mjeseci.

Singapur je imao jednu od najoštrijih mjera za Covid-19 na svijetu sa stotinama ljudi koji su kažnjeni i zatvoreni zbog kršenja pravila samoizolacije.