Bibi is back – Netanyauova pobjeda službeno potvrđena

Foto: AP Photo / Tsafrir Abayov

Benjamin Netanyahu bit će sljedeći premijer Izraela, prema prebrojavanju glasova koje je u četvrtak objavilo središnje izborno povjerenstvo zemlje. Sadašnji premijer Yair Lapid pozvao je svog suparnika da prizna izbore i obeća urednu tranziciju, izvijestili su izraelski mediji.

Preliminarni rezultati pokazuju da Netanyahuova koalicija ima 64 od 120 mjesta u Knesetu, dok Lapidova alternativa ima samo 51. Lider Likuda nadmašio je predizborne ankete, koje su pokazale da ima samo 60 mjesta. Službeno potvrđeni rezultati bit će objavljeni sljedeći tjedan.

“Država Izrael je iznad bilo kakvih političkih obzira”, rekao je Lapid u četvrtak. “Želim Netanyahuu sreću za dobrobit naroda Izraela i Države Izrael.” Vladi je naloženo da se pripremi za uredan prijenos vlasti, dodao je.

Netanyahu je najdugovječniji premijer Izraela s više od 15 godina na vlasti. Njegov 12-godišnji niz vladanja prekinut je u svibnju 2021., kada je njegov bivši pomoćnik Naftali Bennett udružio snage s Lapidom kako bi formirao tanku većinu. Izbori u utorak bili su peti u Izraelu u četiri godine, zbog opetovanih zastoja u Knessetu.