U sklopu svoje predizborne kampanje, američki predsjednik Joe Biden razgovarao je s nekim “sirijskim američkim aktivistima” koji su za veće sankcije zemlji, kao i promjenu režima u Damasku, tijekom privatnog prikupljanja sredstava u Marylandu prošlog mjeseca. Prema neokonzervativnom kolumnistu Joshu Roginu. Biden je ovim zagovornicima promjene režima rekao da, između ostalog, Assad mora otići. Rogin kaže da su ovi aktivisti “iskoristili svoju audijenciju s Bidenom… kako bi ga zamolili da učini više kako bi se suprotstavio” sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Alla Tello, američka Sirijka iz Massachusettsa, rekla je da je izjavila Bidenu da “Assad mora otići”, na što je predsjednik odgovorio “Slažem se”. Taj poklič prvi put je izrečen 2011., kada je administracija Baracka Obame započela svoj prljavi rat protiv Damaska, na kraju neuspješan, ali iznimno krvav pokušaj promjene režima.

Militanti povezani s Al-Qaidom i borci Islamske države poveli su rat protiv sirijske vlade za koji se procjenjuje da je rezultirao smrću više od 500.000 ljudi. Terorističke snage koje su izvele neuspjeli pokušaj promjene režima često su imale podršku CIA-e i njenih saveznika, uključujući Britance, Francuze, Izrael, Saudijsku Arabiju, Tursku i Katar.

Shodno tome, Rusija održava značajnu vojnu prisutnost u Siriji, nakon što je intervenirala na Assadov zahtjev 2015. kako bi pomogla u suzbijanju ISIS-a i elemenata Al Qaide koji su izazivali pustoš. Damasku su u pomoć priskočili i Iran i Hezbolah. Tello je zahtijevala da Washington učini više kako bi “pomogao sirijskom narodu da se oslobodi stiska” Assada, Teherana i Moskve. “Biden je rekao: ‘Ne mogu ti obećati, ali dat ću sve od sebe’”, rekla je Roginu.