Biden: „Ne slušajte Putina, znamo da on laže“

Foto: Brendan Smialowski / AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je u petak Zapad za sabotiranje cjevovoda prirodnog plina kojeg je izgradila Rusija ispod Baltičkog mora do Njemačke, što su Sjedinjene Države i njihovi saveznici odlučno odbacili.

Nordijske zemlje su rekle da su podmorske eksplozije koje su ovog tjedna oštetile cjevovode i dovele do velikog curenja metana uključivale nekoliko stotina kilograma eksploziva.

Američko-ruski sukobi nastavljeni su kasnije na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku koji je sazvala Rusija o napadima na plinovode Sjeverni tok 1 i 2, a nakon što su norveški istraživači objavili kartu na kojoj je prikazan golemi oblak metana iz oštećenih cjevovoda koji će putovati preko velikih dijelova nordijske regije.

Govoreći u petak u Moskvi na ceremoniji pripajanja četiri regije Ukrajine Rusiji, Putin je ustvrdio da su “Anglosaksonci” na Zapadu od nametanja sankcija Rusiji prešli na “terorističke napade”, sabotirajući plinovode Sjeverni tok 1 i 2, što je opisao je kao pokušaj “uništenja europske energetske infrastrukture”.

Dodao je da su “oni koji od toga profitiraju to i učinili”, ne navodeći konkretnu zemlju.

U Washingtonu je američki predsjednik Joe Biden odbacio Putinove tvrdnje o naftovodu.

“Bio je to namjerni čin sabotaže. I sad Rusi plasiraju dezinformacije i laži. Radit ćemo s našim saveznicima kako bismo došli do toga što se točno dogodilo”, obećao je Biden, dodajući da će ronioci biti poslani dolje da pregledaju cjevovode. “Samo ne slušajte što Putin govori. Znamo da ono što govori nije istina.”