Biden ni uz šalabahter ne zna je li tražio rušenje Putinovog režima ili ne

Američki Predsjednik Joe Biden ponovno je koristio šalabahter kad je pokušavao medijima objasniti što je htio reći kad je pozvao na rušenje režima u Moskvi, za što je poslije tvrdio da nije bila istina.

U ponedjeljak je Biden, 79, rekao novinarima da se nije ispričao zbog svojih primjedbi – navodno izrečenih izvan konteksta, iako je prethodno negirao da je pozvao na rušenje režima, i dodao da to nije smatrao provokacijom Rusiji.

To je više težnja od svega. On ne bi trebao biti na vlasti. Nema, mislim, ovakvi ljudi ne bi trebali biti vladajući državama, ali jesu. Činjenica je da jesu, ali to ne znači da ne mogu izraziti svoje ogorčenje zbog toga“, pokušao je Biden nekoherentno objasniti.

Njegovi komentari bili su usko usklađeni s bilješkama otisnutim na malom komadu papira koji je fotografiran kako ga drži u lijevoj ruci dok je govorio, a na kojem su pisale sljedeće bilješke:

„Ako se niste zalagali za promjenu režima, na što ste mislili? Možete li pojasniti?

Izražavao sam moralno ogorčenje koje sam osjećao prema postupcima ovog čovjeka

Nisam artikulirao promjenu politike“

Razgovarao sam s ruskim narodom. Posljednji dio govora bio je razgovor s ruskim narodom, govoreći im što mislimo”, rekao je Biden novinarima.

Predsjednik je nekoliko puta fotografiran kako koristi šalabahter kako bi razgovarao s novinarima i biračima kako u Bijeloj kući tako i u predizbornoj kampanji.

Otprilike dva tjedna prije izbora 2020. izvukao je bilješke iz svog sakoa dok je postavljao pitanje o porezima na događaju u gradskoj vijećnici.

Fotografije su pokazale da je tijekom svoje prve predsjedničke tiskovne konferencije koristio nekoliko šalabahtera, uključujući i one sa slikama glave i imenima novinara koje je trebao pozvati da mu postave pitanje.