Joe Biden, kandidat za američkog predsjednika na predstojećim izborima, obećao je da više neće biti požara, poplava, uragana ili drugih velikih klimatskih događaja ako bude izabran za predsjednika.

Govoreći prilikom prijenosa uživo Biden napomenuo je da ako „klimatski palikuća“ Donald Trump pobjedi na izborima, Sjedinjene Države mogu očekivati ​​još puno „paklenih“ događaja.

Ako klimatskom palikući  date još četiri godine u Bijeloj kući, zašto bi bilo tko bio iznenađen kada bi još više Amerike zahvatio plamen?“, pitao je Biden.

Ako date poricatelju klimatskih promjena još četiri godine u Bijeloj kući, zašto bi bilo tko bio iznenađen kada bi još više Amerike bilo pod vodom?

Biden je optužio Trumpa da „ignorira činjenice“ i „negira stvarnost“ kada su u pitanju požari koji haraju zapadnom obalom. Unatoč dokazima da su neki požari namjerno izazvani, Biden je sugerirao da bi Trumpove „propale“ klimatske politike mogle dovesti do još vise požara.

Trumpovo negiranje klimatskih promjena možda nije uzrokovalo ove požare, poplave i uragane, ali ako dobije drugi mandat, ti će pakleni događaji postajati sve češći, razorniji i smrtonosniji“, tvrdi Biden.

U područjima u kojima požari ne gore, Biden kaže da poplave „brišu prigradska naselja na Srednjem zapadu“, dok „uragani ometaju život u predgrađu duž naše obale“.

Kada bismo imali još četiri godine Trumpovog poricanja klimatskih promjena, koliko bi predgrađa bilo spaljeno od šumskih požara“, zapitao se Biden. „Koliko bi prigradskih četvrti bilo poplavljeno? Koliko bi predgrađa bilo odneseno u super olujama?

Osnovna Bidenova poruka američkom narodu je da su sami kolektivno krivi što se sve ove katastrofe događaju jer nastavljaju sagorijevati fosilna goriva, umjesto da plaćaju pretjerane klimatske poreze globalnim državnim sustavima. Svatko tko se ne slaže s tim je, prema Bidenu, „poricatelj znanosti“.