Prva skupina dugo obećavanih glavnih borbenih tenkova Abrams M1 stići će u Ukrajinu sljedeći tjedan, uvjeravao je Biden ukrajinsko predsjednika u četvrtak tijekom sastanka u Bijeloj kući.

Tenkovi američke proizvodnje bit će upareni s 120 mm projektilima s osiromašenim uranom.

Biden je rekao da je “odobrio sljedeću tranšu sigurnosne pomoći za Ukrajinu”, koju je Pentagon kasnije procijenio na 325 milijuna dolara.

Paket uključuje rakete za protuzračnu obranu, streljivo za precizne višecjevne raketne bacače HIMARS, protutenkovsko oružje i topnička zrna.

Ispunjenje obećanja koje je Biden dao u siječnju došlo je nakon što je uvjerio Kijev da će njegova administracija nastaviti podupirati ratne napore protiv invazije ruskih snaga.

SAD je također usredotočen na poboljšanje sposobnosti protuzračne obrane Ukrajine kako bi mogla zaštititi infrastrukturu koja osigurava toplinu i svjetlost dok se priprema za zimu.

Posjet Zelenskog Washingtonu uslijedio je nakon što je Bidenova administracija poslala Kongresu zahtjev za dodatnim financiranjem koji uključuje još 24 milijarde dolara vojne, humanitarne i financijske pomoći za Ukrajinu.