Biden: „Podupirem izraelsku akciju sve dok Hamas više ne bude mogao nauditi Izraelu“

Foto: AP Photo / Evan Vucci

Predsjednik Joe Biden rekao je novinarima u srijedu u San Franciscu da Izraelu neće nametnuti rok za okončanje rata protiv Hamasa u Gazi, dok “Hamas više ne bude imao sposobnost ubijati i zlostavljati i činiti užasne stvari Izraelcima”.

Biden se obratio na tiskovnoj konferenciji na summitu Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC). Upitan o postupcima Izraela u bolnici Shifa, rekao je da je Hamas počinio “prvi ratni zločin” smještajući svoje objekte u bolnicu. Rekao je da su SAD savjetovale Izraelu da bude “nevjerojatno oprezan” u bolnici. Napomenuo je da Izrael donosi “inkubatore” i druga sredstva za pomoć pacijentima, te pomaže liječnicima i medicinskim sestrama da se evakuiraju.

Zatim su ga pitali “koliko dugo ste voljni podržati Izrael u ovoj operaciji” i je li bilo napretka u dogovoru o oslobađanju bilo kojeg od izraelskih talaca.

Predsjednik je rekao da radi na pregovorima o taocima kroz Katar i rekao da se “blago nada” dogovoru.

Zatim je dodao:

„S obzirom na to kada će ovo prestati, mislim da će prestati kada Hamas više ne bude u stanju ubijati i zlostavljati i jednostavno činiti užasne stvari Izraelcima. A barem od jutros još su mislili da mogu. … IDF, Izraelske obrambene snage, priznaju da imaju obvezu biti što je moguće više oprezni idući za svojim ciljevima. Ali Hamas je, kao što sam kazao, rekao da planira ponovno napasti Izraelce, a to je užasna dilema.“

Biden je rekao da je rekao Izraelu da bi bila pogreška okupirati Gazu nakon rata, te da i dalje vjeruje da je “rješenje s dvije države” najbolji način da se izbjegne budući sukob. Također je pojasnio da kada je rekao da je spreman učiniti “sve što je u mojoj moći” da vrati taoce, uključujući Amerikance, kući, “ne govorim o američkoj vojsci”.