Biden ponovno pozitivan usprkos prvotnom izlječenju

Foto: Reuters / Jonathan Ernst

Američki predsjednik Joe Biden bio je pozitivan na Covid-19 u subotu ujutro, nakon što se očito oporavio od virusa i bio je negativan u utorak. Bidenov liječnik objasnio je da je on vjerojatno pretrpio takozvanu “rebound” infekciju, koja može utjecati na pacijente koji uzimaju Pfizerovu antivirusnu pilulu.

Bidenov pozitivan test objavio je liječnik Bijele kuće Kevin O’Connor u pismu tajnici za tisak Karine Jean-Pierre. O’Connor je primijetio da je Biden bio negativan na testu na bolest svaki dan od utorka, ali će ponovno ući u izolaciju nakon pozitivnog rezultata u subotu ujutro.

Prije negativnog testa u utorak, Biden je radio u izolaciji u Bijeloj kući pet dana, a pritom je patio od blagih simptoma.

Biden, koji je cijepljen dva puta i primio dvije doze docjepljivanja, također je uzeo Pfizerov Paxlovid, antivirusni lijek za koji je Uprava za hranu i lijekove (FDA) u prosincu dala hitno odobrenje.

O’Connor je primijetio da će “mali postotak” pacijenata koji liječe Covid-19 Paxlovidom vjerojatno patiti od takozvane “rebound Covid pozitivnosti” – gdje se čini da se oporavljaju od bolesti prije nego što se ponovno razbole. U Bidenovom slučaju, predsjednik “nije doživio ponovnu pojavu simptoma i nastavlja se osjećati prilično dobro”, napisao je O’Connor.