Biden ponovno šalje američku vojsku u Somaliju

Foto: Joel Robine / AFP

Poništivši odluku prethodnika Donalda Trumpa, predsjednik Joe Biden odobrio je zahtjev Pentagona za preraspoređivanje nekoliko stotina američkih vojnika u Somaliju za ono što Vijeće za nacionalnu sigurnost naziva „trajnom vojnom nazočnošću SAD-a“ u sklopu borbe protiv terorizma.

Tim potezom ponovno će se uspostaviti otvorena misija u Somaliji koja pomaže zemlji u borbi protiv al-Shababa, lokalne podružnice al-Qaide.

Grupa je nekoć vladala Somalijom i nastoji vratiti teritorijalnu kontrolu nad dijelovima zemlje. Izvela je inozemne terorističke napade u Keniji, uključujući u siječnju 2020. godine kada su tri Amerikanca poginula u napadu na američku bazu.

Bidenova administracija vjeruje da će taj potez „omogućiti našim partnerima da provode učinkovitiju borbu protiv Al-Shababa, koji je najveća, najbogatija i najsmrtonosnija podružnica Al-Qaide i predstavlja povećanu prijetnju Amerikancima u istočnoj Africi“, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson rekla je u ponedjeljak.

U prosincu 2020., pred kraj svog predsjedničkog mandata, Trump je naredio povlačenje gotovo 750 američkih vojnika iz Somalije kao dio šire strategije za daljnje smanjenje prisutnosti vojnika u Afganistanu, Iraku i drugdje. Trump se obvezao okončati ono što je nazvao „vječnim ratovima“.