Predsjednik Biden u četvrtak je nehotice podigao komično detaljni šalabahter kojeg je pripremilo njegovo osoblje i uputilo gafovima sklonom američkom vođi da “sjedne na VAŠE mjesto” i da ograniči svoje primjedbe na “2 minute”.

Fotograf je snimio dokument kada ga je Biden držao unatrag na sastanku s čelnicima industrije vjetroelektrana, kojem je prisustvovao nakon što je preskočio jutarnji sastanak svoje administracije s naftnim tvrtkama o borbi protiv rekordnih cijena plina.

Pripremljene upute za Bidena govore mu da “uđe u Rooseveltovu sobu i pozdravi sudionike”.

Zatim na šalabahteru piše: “VI sjednite na svoje mjesto.”

Ispisana bilješka kaže da nakon dolaska novinara “DAJETE kratke komentare (2 minute).”

Kada novinari odlaze, “Pitate Liz Shuler, predsjednicu AFL-CIO, pitanje”, a zatim “VI se zahvaljujete sudionicima” i “VI odlazite”.

Bidenovo korištenje bilješki osoblja na događajima i prije je bilo neugodno, poput prošlog srpnja, kada je jedan pomoćnik našvrljao: “Gospodine, nešto vam je na bradi.” Biden je također držao tu poruku što su uočili novinari i fotografi.

Biden se navodno naljutio na osoblje koje pokušava kontrolirati njegove izjave do te mjere da čak proturječe njegovim neočekivanim javnim izjavama, a da nisu provjerili s njim.

Biden je navodno podsjetio osoblje da je on predsjednik nakon što su rekli da nije mislio ono što je rekao u ožujku kada je pozvao da se ruski predsjednik Vladimir Putin smijeni s vlasti zbog ruske invazije na Ukrajinu.