“Veza između izraelskog naroda i američkog naroda duboka je. Duboka je”, izjavio je američki predsjednik Joe Biden po dolasku u zračnu luku Ben Gurion u Tel Avivu.

Predsjednik je istaknuo svoje uvjerenje da je odnos SAD-a s Izraelom “dublji i jači, po mom mišljenju, nego što je ikada bio”. U četvrtak su on i izraelski premijer Yair Lapid potpisali zajedničko obećanje kojim se obvezuju da Iran nikada neće dobiti nuklearno oružje. Biden je kasnije u zajedničkoj tiskovnoj izjavi izjavio da će SAD ostati “posljednja zemlja na svijetu koja će ikada napustiti” obranu Izraela.

Regionalni mediji citirali su jednog dužnosnika administracije koji je rekao da to znači da su SAD “spremne upotrijebiti sve elemente naše nacionalne moći kako bi osigurale” da Iran nema nuklearno oružje. Odgovarajući na pitanje novinara, Biden je zaustavljene pregovore o vraćanju JCPOA nuklearnog sporazuma iz 2015. označio ključnim za sprječavanje da Teheran dobije nuklearno oružje.

Iako ostaje da se američki saveznici Izrael i Saudijska Arabija općenito protive novom ili obnovljenom sporazumu, Biden je rekao: “Jedina stvar koja je gora od Irana koji sada postoji je Iran s nuklearnim oružjem.” Okrivljujući svog prethodnika Donalda Trumpa, Biden je nastavio riječima: “Sada su bliže nuklearnom oružju nego što su bili prije.”