Američki se predsjednik planira podvrgnuti rutinskom liječničkom pregledu u Walter Reed Medical Center ovog petka uoči svog 79. rođendana.

Američki predsjednik Joe Biden nakratko će prenijeti svoju ovlast na potpredsjednicu Kamalu Harris dok je pod anestezijom tijekom nadolazećeg liječničkog pregleda, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki. Predsjednik će trebati anestetik za rutinsku kolonoskopiju.

Kao što je bio slučaj kada je predsjednik George W. Bush imao istu proceduru 2002. i 2007. godine, a nakon procesa utvrđenog Ustavom, predsjednik Biden će prenijeti vlast na potpredsjednicu na kratko vrijeme dok je pod anestezijom. Potpredsjednica će za to vrijeme raditi iz svog ureda u zapadnom krilu“, rekla je glasnogovornica Psaki.

Bijela kuća obećala je naknadno objaviti rezultate Bidenove kontrole u medicinskom centru Walter Reed, ali je postupak nazvala rutinskim.

Proces privremene predaje vlasti potpredsjedniku zbog nesposobnosti predsjednika prvi je put ratificiran 1965. godine nakon što je Kongres usvojio 25. amandman na Ustav SAD-a. Prema amandmanu, potpredsjednik će vratiti vlast predsjedniku nakon što se predsjednik ponovno probudi iz anestezije.

Izmjenom se reguliraju i slučajevi kada je predsjednik trajno nesposoban: u ovom slučaju potpredsjednik preuzima dužnost predsjednika do kraja mandata. 25. amandman je usvojen kako bi se očuvao kontinuitet vlade nakon atentata na predsjednika Johna F. Kennedyja 1963. godine.