Predsjednik Joe Biden u utorak je službeno podnio svoju kandidaturu za reizbor, čime je okončao višemjesečna nagađanja o svojim planovima četiri godine nakon što je najavio svoju kampanju 2020.

U videu pod naslovom “Sloboda” — koji počinje prizorom napada na Kapitol 6. siječnja, nakon čega slijedi slika prosvjeda protiv prava na pobačaj — Biden je rekao da nakon što je proveo svoj prvi mandat boreći se za demokraciju u zemlji, “MAGA ekstremisti se postrojavaju” kako bi presjekli mrežu socijalne sigurnosti i oduzeli osobne slobode.

“Rezanje socijalnog osiguranja koje ste plaćali cijeli život, a istovremeno rezanje poreza za vrlo bogate. Diktiranje odluka o zdravlju koje žene mogu donositi, zabrana knjiga i govorenje ljudima koga mogu voljeti. Sve dok vam otežavaju mogućnosti da glasate na izborima”, rekao je.

Tvrdi da njegova administracija još mora učiniti puno toga.

“Kada sam se kandidirao za predsjednika prije četiri godine, rekao sam da smo u bitci za dušu Amerike. I još uvijek jesmo. Pitanje s kojim se suočavamo je hoćemo li u godinama koje su pred nama imati više ili manje slobode, više prava ili manje”, rekao je i dodao: “Ovo nije vrijeme za samozadovoljstvo. Zato se kandidiram za reizbor.”

Potpredsjednica Harris je rekla da je “ponosna što se kandidirala za reizbor” s Bidenom “kako bismo mogli završiti posao”.