Biden: „Sve upućuje na to da Izrael nije raketirao bolnicu, već da su to bili palestinski militanti“

Foto: AP Photo / Evan Vucci

Američki rredsjednik Joe Biden otvorio je svoj posjet Izraelu u srijedu obećavši pokazati svijetu da SAD stoji uz židovski narod u njihovoj borbi protiv Hamasa, dok je smrtonosnu eksploziju u bolnici u Pojasu Gaze procijenio kao da ju je izvela “druga strana”, a ne izraelska vojska.

Dodao je da je skupina Hamas samo donijela patnju onima koji žive u Gazi, na Zapadnoj obali i šire.

AP izvještava da je predsjednik rekao: “Na temelju onoga što sam vidio, čini se da je to učinio drugi tim, a ne vi”, tijekom sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, misleći na militante Hamasa. Biden je priznao da je “puno ljudi” koji nisu sigurni što je izazvalo eksploziju.

Smrtonosna eksplozija, za koju se u prvim izvješćima tvrdilo da je usmrtila stotine ljudi, izazvala je bijes, a čelnik Palestinske uprave Mahmoud Abbas odustao je od sastanka s Bidenom u srijedu zbog tog pitanja.

Izraelske obrambene snage (IDF) tvrde da one nisu odgovorne za napad na bolnicu, već da se radi o krivo ispaljenom projektilu od strane palestinske militantne skupine, koji je greškom pogodio bolnicu.

“Amerikanci tuguju, zaista tuguju”, rekao je Biden, prenosi AP. “Amerikanci su zabrinuti.”

“Želim reći narodu Izraela – njihova hrabrost, predanost i hrabrost su zapanjujući”, dodao je Biden.

Netanyahu je zahvalio Bidenu na dolasku u Izrael, rekavši mu da je posjet bio “duboko, duboko dirljiv”.

“Znam da govorim u ime cijelog naroda Izraela kada kažem hvala, gospodine predsjedniče, hvala vam što stojite uz Izrael danas, sutra i uvijek.”

Biden je u srijedu rano ujutro sletio u Izrael prije nego što je otišao ravno u hotel u Tel Avivu na sastanak s izraelskim čelnikom.