Biden: „Trebalo bi istražiti je li Musk prijetnja nacionalnoj sigurnosti“

Foto: Reuters / Jonathan Ernst

Vrijedilo bi ispitati je li preuzimanje Twittera od strane Elona Muska prijetnja američkoj nacionalnoj sigurnosti, rekao je predsjednik Joe Biden na tiskovnoj konferenciji u srijedu.

Dok je Biden raspravljao o rezultatima izbora na sredini mandata, Jenny Leonard iz Bloomberga pitala ga je misli li da je Musk “prijetnja američkoj nacionalnoj sigurnosti” i treba li savezna vlada “istražiti njegovu zajedničku akviziciju Twittera sa stranim vladama, uključujući Saudijce”.

“Mislim da… suradnja Elona Muska i ili … tehnički odnosi s drugim zemljama, uh, zaslužuju pažnju”, odgovorio je Biden. “Bez obzira radi li on nešto neprimjereno ili ne, ja to ne sugeriram. Predlažem da ga vrijedi pogledati, i uh, um, i to je sve što ću reći.”

Na pitanje “kako?” Biden se nasmijao i rekao: “Postoji mnogo načina.“

Izvršni direktor Tesle i SpaceX-a kupio je platformu društvenih medija za prijavljenih 44 milijarde dolara, a službeno je preuzeo 27. listopada i otpustio tisuće zaposlenika. Bloomberg je izvijestio da je Muskovo preuzimanje Twittera djelomično financirano državnim fondovima Saudijske Arabije i Katara, koji su dobili udjele u novoj privatnoj tvrtki.

Aktivisti su u kratkom roku izvršili pritisak na brojne oglašivače da bojkotiraju Twitter, dok su deseci istaknutih demokrata i novinara najavili da će napustiti Twitter zbog drugih platformi. Uoči sredine mandata, Musk je podržao republikansko preuzimanje Kongresa, tvrdeći da “podijeljena moć obuzdava najgore ekscese obiju stranaka”.