Biden zaprijetio Iranu: „Mi imamo pravo štititi svoje ljude u Siriji“

Foto: Reuters / Jonathan Ernst

Američki predsjednik Joe Biden eskalirao je svoju retoriku nakon zračnih napada koje su SAD izvele u Siriji kao odgovor na smrtonosni napad dronom na američku vojnu bazu koja se u toj zemlji nalazi bez dopuštenja sirijskih vlasti, za koji je Washington okrivio milicije povezane s Iranom. Nadalje je upozorio Teheran da će biti odmazde za takve incidente.

“Da ne bude greške, Sjedinjene Države ne žele – naglašavamo – ne žele sukob s Iranom. Ali budite sigurni da ćemo snažno djelovati kako bismo zaštitili naše ljude. Upravo se to dogodilo sinoć”, rekao je Biden na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom u petak u Ottawi.

Jedan američki ugovorni plaćenik je ubijen, a pet američkih vojnika i jedan ugovorni plaćenik su ranjeni nakon što je bespilotna letjelica kamikaza udarila u bazu u blizini grada Hasakah u sjeveroistočnoj Siriji u četvrtak oko podneva, priopćilo je ranije Ministarstvo obrane, dodajući da je utvrđeno da je dron iranskog porijekla.

Kasnije tog dana, prema Pentagonu, američki borbeni zrakoplovi F-15 izveli su dva zračna napada u Siriji na objekte koje koriste skupine navodno povezane s iranskom Islamskom revolucionarnom gardom (IRGC). Bombardiranje je izvedeno po nalogu predsjednika Bidena, dodao je Pentagon.

Ubrzo nakon toga, deset raketa ispaljeno je na Green Village, američki vojni položaj u sjeveroistočnoj Siriji. Za napad, koji nije rezultirao nikakvim žrtvama ili razaranjem, Washington je također okrivio milicije koje podržava Iran.