Bidenova administracija priprema zakon koji onemogućava Trumpa da ukine pomoć Ukrajini

Objavljeno:

Senator J. D. Vance (R-OH) u ponedjeljak je upozorio da senatski zakon od 95 milijardi dolara za financiranje rata u Ukrajini sadrži “tempiranu bombu za opoziv” usmjerenu protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa ako pobijedi na reizboru u studenom, te je pozvao svoje kolege da glasaju protiv.

“U tekstu prijedloga zakona zakopana je tempirana bomba za opoziv za sljedećeg Trumpovog predsjedničkog mandata ako pokuša zaustaviti financiranje rata u Ukrajini. Moramo glasati protiv ovog katastrofalnog zakona”, objavio je Vance na X.

Ranije u ponedjeljak, Vance je poslao dopis svojim republikanskim kolegama ističući da će se zakonom financirati Ukrajina do 30. rujna 2025., što bi bilo skoro godinu dana od mogućeg drugog predsjedničkog mandata za Trumpa ako ponovno bude izabran.

Vance je u svom memorandumu napisao:

“Odredba uključuje 1,6 milijardi dolara za strano vojno financiranje u Ukrajini i 13,7 milijardi dolara za Inicijativu za sigurnosnu pomoć Ukrajini. Ta sredstva istječu 30. rujna 2025. — gotovo godinu dana nakon mogućeg drugog mandata predsjednika Trumpa.”

Napomenuo je da su to iste odredbe za koje je tadašnji predsjednik Trump opozvan zbog pauziranja u prosincu 2019.

Tadašnji vojni potpukovnik Alexander Vindman i njegov brat blizanac, tadašnji vojni pukovnik Eugene Vindman — koji su obojica u to vrijeme radili u Vijeću za nacionalnu sigurnost — tvrdili su da je Trump zamrznuo pomoć kako bi digao prljavštinu na tadašnjeg potpredsjednika Joea Poslovni poslovi Bidena i njegovog sina Huntera Bidena u Ukrajini.

Vance je primijetio da je svaki republikanac u Zastupničkom domu glasovao protiv Trumpova opoziva. Kasnije ga je Senat oslobodio optužbe.

Vance je također dodao:

“Lažna tvrdnja koju su iznijeli demokrati bila je sljedeća: budući da je predsjednik Trump navodno pauzirao ta sredstva jer je želio da se istraži korupcijska veza između obitelji Biden i Ukrajine, predsjednik Trump je zlorabio svoju moć, s ciljem uplitanja u predsjedničke izbore u SAD-u.”

Vance je također primijetio da je Trump obećao riješiti rat u Ukrajini za 24 sata – ali bi ipak mogao biti prisiljen poslati pomoć Ukrajini.

Upozorio je:

“Kad bi se predsjednik Trump povukao ili obustavio financijsku potporu ratu u Ukrajini kako bi sukob doveo do mirnog završetka, to bi predstavljalo isto lažno kršenje zakona o proračunu od i izlika za opoziv, pod izrazito sličnim činjenicama i okolnostima kao i 2019. godine.”

“Stranački demokrati bi iskoristili priliku da ga još jednom opozovu. Washington Post je izvijestio da je vezanje ruku predsjednika Trumpa u vanjskoj politici izričito na umu dužnosnicima Bidenove administracije,” koji se, primijetio je, “otvoreno hvale svojim planovima”, spomenuvši da je američki dužnosnik rekao Postu da se nada da je da bi nacrt zakona bio stabilna i garantirana pomoć Ukrajini u slučaju da Trump ponovno bude izabran.

Povezani članci

Posljednje objavljeno