Više od godinu i pol od završetka najdužeg američkog rata, administracija predsjednika Joea Bidena pripisala je kaos i nasilje koje je nastalo tijekom američkog povlačenja iz Afganistana bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu.

“Izbori predsjednika Bidena o tome kako izvršiti povlačenje iz Afganistana bili su ozbiljno ograničeni uvjetima koje je stvorio njegov prethodnik”, rekla je Bijela kuća u izvješću na 12 stranica objavljenom u srijedu. Biden je naslijedio najmanju prisutnost američkih trupa u Afganistanu od 2001., kao i Trumpov sporazum o povlačenju svih tih snaga do svibnja 2021. Prethodna administracija nije dala nikakve planove za provođenje izlaska, navodi se u izvješću.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je novinarima da su odluke o načinu povlačenja iz drugih zemalja uvijek teške jer administracija mora pronaći pravu ravnotežu između dovoljno brzog izvlačenja svojih ljudi i pokušaja da izbjegne potkopavanje domaće vlasti kojoj prepušta kontrolu.

Kirby je odbio priznati da Biden žali zbog vlastitih odluka, rekavši da bi predsjednik ranije započeo evakuaciju da su procjene vojske i obavještajnih agencija bile dalekovidnije.

“Nijedna agencija nije predvidjela talibansko preuzimanje vlasti za devet dana”, rekao je. “Nijedna agencija nije predvidjela brzi bijeg predsjednika Ghanija… I nijedna agencija nije predvidjela da više od 300.000 obučenih i opremljenih afganistanskih nacionalnih sigurnosnih i obrambenih snaga neće htjeti boriti se za svoju zemlju, posebno nakon 20 godina američke potpore.”

U izvješću se navodi da je Biden vjerovao prosudbi američkih vojnih zapovjednika na terenu da daju prednost zaštiti svojih trupa. Viši časnici uvjerili su predsjednika da imaju dovoljno resursa za ublažavanje prijetnji.