Big Pharma: Pfizer/BioNTech htjeli za dozu cjepiva od EU naplatiti preko 54 eura

Proizvođači lijekova i cjepiva Pfizer i BioNTech željeli su od EU naplatiti 54,08 eura po dozi cjepiva protiv koronavirusa, javljaju njemački mediji. Takva doza bi koštala preko 20 puta više od cjepiva AstraZenece.

Buduću cijenu otkrili su u četvrtak njemačke medijske kuće NDR i WDR te novine Suddeutsche Zeitung. List tvrdi da su Pfizer i BioNTech predali ponudu EU nudeći 500 milijuna doza po cijeni od 54,08 eura po dozi, uz ukupni trošak od 27 milijardi eura.

S 54,08 eura cjepivo BioNTech koštalo bi više od 20 puta više od konkurentskog cjepiva koje su razvili AstraZeneca i Sveučilište Oxford, a 500 milijuna doza EU bi koštalo 3 milijarde eura više od godišnjeg BDP-a Islanda. U usporedbi s tim, očekivalo se da će rusko cjepivo „Sputnik V“ koštati najviše 8,26 eura, tvrde njegovi pobornici.

Vidim to kao potragu za profitom koji ni na koji način nije opravdan u trenutnoj situaciji pandemije,“ rekao je za novine Wolf Dieter Ludwig, predsjednik Njemačkog liječničkog udruženja.

Pfizer/BioNTech navodno nije stekao profit od prodaje cjepiva, tvrdi Suddeutsche Zeitung, a tijekom pregovora prošle godine navodno je dužnosnicima EU rekao da cijena od 54,08 eura već uključuje „najveći postotak popusta“ ponuđen bilo kojoj razvijenoj zemlji.

Konačni trošak po dozi cjepiva još uvijek nije poznat, iako je dokument koji je u prosincu objavila belgijska zastupnica Eva De Bleeker sugerirao da je Pfizer/BioNTech pregovarao o 12 eura. Reuters je kasnije objavio da je pregledao dokumente koji pokazuju cijenu od 15,50 eura po dozi, „nešto nižu od 19,50 dolara po ubodu, Sjedinjene Države pristale su platiti prvu pošiljku od 100 milijuna doza istog cjepiva.“

Europska komisija do sada je osigurala 600 milijuna doza cjepiva Pfizer/BioNTech, 460 milijuna doza Moderne i 400 milijuna doza AstraZenece. Dodatnih 1,1 milijardi doza cjepiva drugih proizvođača, uključujući Johnson & Johnson i CureVac, rezervirano je, ali ta su cjepiva još uvijek u fazi izrade ili procjene.

Pojedine su zemlje, međutim, odbile su pomoć EU. Mađarska je prošlog tjedna postala prva zemlja EU koja je počela primjenjivati ruski „Sputnik V“, a uskoro će rasporediti i cjepivo kineskog Sinovaca. Češka također razmišlja o kupnji ruskog cjepiva, ukoliko ga odobre regulatori EU.