Bijela kuća će priznati izraelsku aneksaciju Zapadne obale

Foto: Reuters / Ibraheem Abu Mustafa

Usprkos odbijanju Palestinaca da sudjeluju u pregovorima i nestabilnosti vlasti u Izraelu, američka administracija spremna je pošto poto odobriti izraelsku aneksaciju palestinskih područja, potvrdio je savjetnik američkog predsjednika Jared Kushner.

Trumpovu administraciju ne brine ni činjenica da Izrael trenutno nema funkcionalnu vlade ni nakon trećih izbora u godinu dana. No čini se da je Trump uvjeren da su i Netanyahu i njegov protukandidat Benny Gantz, spremni poduprijeti aneksaciju.

Trumpova administracija spremna je priznati izraelski suverenitet nad spornim područjima, a američki i izraelski dužnosnici s tim su se ciljem sastali u Jeruzalemu prije dva tjedna. Palestinci pak ne žele ni čuti za plan i odlučno ga odbijaju.

S ciljem pridobivanja potpore američkih političara ovom planu, Kushner je održao sastanak s američkim senatorima, te im je objasnio da se situacija na glede Palestine pogoršala iz dva razloga – povećane ekspanzije Izraela na Zapadnoj obali, te zbog sve veće ovisnosti palestinskih vođa o stranoj pomoći.

Prema Kushnerovim riječima „svaki put kad bi pregovori propali, Palestinci bi dobili više novca a Izraelci bi nastavili širiti svoja naselja, a trajnog mira ne bi bilo. Obje strane svaki put dobivaju ono što žele bez poboljšanja života svojih ljudi“.